Ръководството на ДПС изпълни заявката си и върна проучвателния мандат за съставяне на ново правителство. „С отказа да направим опит да се състави правителство по същество се поставя конституционната точка, която прекъсва мандата на правителството на Бойко Борисов и на изчерпалото ресурсите си 41-во Народно събрание. От този миг, господин президент, вие сте най-овластеният човек в държавата”, заяви председателят на движението Лютви Местан, след като върна мандата на Росен Плевнелиев.

На 25 февруари президентът връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата партия в НС - ГЕРБ, която го върна веднага. Два дни по-късно същата стъпка бе предприета и спрямо БСП, която също върна мандата в момента на получаването.

При условие, че трите най-големи партии в НС са върнали мандата по Конституция президентът назначава служебно правителство, което трябва да организира провеждането на нови избори в срок от три месеца.

Основни характеристики на служебното правителство е неговият временен характер (по условие то не може да просъществува повече от три месеца – до провеждане на избори и излъчване на ново правителство), както и ограничените му функции, сведени до решаване на текущи въпроси и провеждане на избори.

В понеделник сините отправиха към президента предложение те да получат мандат за съставяне на програмно правителство. С гласовете на ГЕРБ и Синята коалиция то може да получи подкрепата на парламента, изтъкнаха от ДСБ. Аргументите на сините в полза на подобно правителство са, че парламентът ще продължи да работи и ще може да гласува законовите промени, за които настояват протестиращите.

Росен Плевнелиев вече определи датата за предсрочните парламентарни избори - 12 май. Днес обяви, че служебно правителство може да има най-рано на 13-ти март.

„Отправяме искрени пожелания да успеете в тези трудни няколко месеца, през които всички погледи ще бъдат насочени към вас. Изразяваме силното си очакване с акта на назначаването на служебния кабинет да започне нормализирането на политическия процес, за да може изборите да се проведат в една сравнително спокойна среда. Ще дадем своя принос да бъдат проведени в спокойна среда най-вече с позитивната кампания, която ще проведем”, коментира Местан.

Според него има потенциален риск в България да влезе в един „италиански сценарии” на честа смяна на правителствата. „Убедени сме, че той е лош за България, затова политическата отговорност на основните политически сили ще се измерва и с усилията им да намерят формулата за следващо стабилно управление на страната. Ние като Движение за права и свободи виждаме своята роля в този процес – ще имаме три безспорни ориентира за своите политически позиции :НАТО, ЕС и съхранен стабилен валутен борд до влизането на страната в еврозоната”, обясни Местан.

„След протестите България несъмнено не е същата, тя вече е променена. Въпросът е резултатът от тази промяна да е повече демокрация, укрепнали институции на демокрацията, а не нихилиране и отрицание на държавната система. Ако има алтернатива на демокрацията то тя е една – тоталитаризъм”, заключи председателят на ДПС.

Той коментира и случая с разгласената от Бойко Борисов информация, че има данни, които уличават Ахмед Доган в поръчителството на покушение срещу него. Местан заяви, че достъп до подобна информация му е бил отказан, тъй като тя е с ниво на класификация „строго секретна”. Това според него означавало, че премиерът в оставка е нарушил закона, като е разгласил данните. Имало и друг вариант – Борисов да се окаже невинен, защото „уличаващата” информация не съществувала.

Преди това от Атака се опитаха да саботират процедурата като лидерът и група депутати издигнаха протестни плакати пред президентството. Волен Сидеров обясни, че мандатът не трябва да бъде даван на ДПС, докато се проверява информацията, че Ахмед Доган е поръчител на покушение срещу Бойко Борисов. Доводите на националистите обаче се оказаха недостатъчни за провал на установения от конституцията ред.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали