Изработени са инструкции за взаимодействие между структурите на Българската армия и на „Гранична полиция“ в планираните дейности по охрана на държавната граница. Това е станало ясно по време на работна среща, която президентът Росен Плевнелиев проведе с пълния състав на Националния оперативен щаб по миграционната криза, съобщиха от „Дондуков” 2.

Планират се и тренировки, на които ще бъдат отработени на място съвместните действия. За участието на Българската армия в превенцията на нелегалното преминаване на държавната граница вече са уведомени съседните страни и партньорите от НАТО. Има вече и ясни планове за реакция и координация между институциите при различни ситуации.

Президентът е окуражил ефективната комуникация и взаимодействие между Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, структурите на Въоръжените сили и специалните служби.

Президентът Росен Плевнелиев е бил категоричен, че ефективната защита на държавната граница не е в противоречие със спазването на човешките права. Трябва да се прави разлика между бягащите от войни и тези, които просто търсят по-добри икономически перспективи.

Държавният глава призова институциите да бъдат безкомпромисни към трафикантите на хора.

На този етап КСНС не се предвижда, но при рязка промяна на ситуацията това може да се промени.