По-лесно наемане на работа на етнически българи, живеещи зад граница, обеща президентът Росен Плевнелиев на сънародниците ни в Киев.

Срещата на държавния глава с българската общност и визитата му там.

През втория ден от посещението на президента той посети паметници, свързани с българската история. Срещна се и с българската общност.

Татяна Доценко е преподавател в Киевския университет. Бесарабската българка е от село Кулевча. Казва, че времената не са лесни за никого. А по селата наистина тече военна мобилизация независимо от етноса.

Татяна успя да се срещне с президента и казва, че за българите там посещението е от символично значение. „Благодарим на българската държава, че ни подкрепя. Освен това подкрепя цялостта на Украйна”, казва Татяна.

Хората като нея в Украйна са 250 000 души. Те успяха да разкажат част от проблемите си на президента - лошите пътища до България, липсата на пряк полет и недостатъчното културни връзки с родината.

Сънародниците ни поискаха облекчаване на реда за признаване на български произход.

„Моята най-важна среща тепърва започва, тя е с българите в Украйна. На всеки искам да стисна ръката. Вие държите силна връзката с майка България, която обичате и носите в сърцата си”, заяви президентът.

А най-развълнувана от срещата беше 19-годишната Анна, която е украинка, но се чувства свързана със страната ни. Затова беше избрана да поднесе питката с хляб и сол на българския държавен глава.

„Много ми харесва българският език и култура и затова уча „Българска филология”, сподели тя.

Днес президентът завърши визитата си с няколко символни посещения - на паметника на Петко войвода, построен със средства на етнически българи и Съюза на тракийските дружества и на монумента на Св. св. Кирил и Методий в центъра на Киев.

И равносметката след посещението на президента - вече е ясно, че колегата му Петро Порошенко вероятно ще върне визитата догодина.