Протоколът на президентската институция е действал по правилата на вечерята-ифтар в Пловдив. Това каза пред журналисти в Банско президентът Росен Плевнелиев.

„Вечерята беше много официална с министри на много държави – на Гърция, Турция, Македония и още много други. Всички допуснати гости бяха по протокол – представители на президентството и официален фотограф”, каза Плевнелиев.

Според него това, което е направено от президентската институция, е по правилата. „Протоколът казва, че на такива вечери присъстват само официални гости. В този случай от нашето президентство бе единствено фотографът”, допълни държавният глава. Като за пример той посочи днешната среща с кмета на Банско, която също беше закрита за журналисти.

„Горд съм, че съм първият български президент, който посети българските изселници в Истанбул, защото българските мюсюлмани са част от нашето общество и те са за пример. За мен като президент е важно да работя за всички етноси”, каза още Плевнелиев.

Държавният глава беше попитан и за мотивите си за наложи частично вето на актуализацията на бюджета. „Мотивите ми за ветото бяха принципни, а не политически”, увери той.

По думите му е добре, че ще има дебати оттук нататък, защото той е убеден, че ще изкристализира истината за мотивите на президента. Държавният глава допълни, че е казал много ясно три неща. „Първо – повече прозрачност на разходите, второ да се знае дългът за какво ще бъде изразходван и трето – да има по-голяма амбиция по приходната част. Ако през октомври-ноември беше направена ревизия на бюджета дотогава можеше да се даде малко повече шанс на приходната агенция да събере повече”, каза Росен Плевнелиев.

Затова според него въпросът е да се опитаме да сме по-амбициозни в приходната част. Аргументите са изцяло принципни – амбициозни в приходите, прозрачни в разходите и да се каже на нацията за какво ще се изтегли 1 млрд. лева и за какво ще се похарчи, каза още президентът.