Няма да има нова парламентарна комисия за помилванията защото в тях, както и в случаите на предоставяне на българско гражданство, няма нищо нередно. Такова мнение изказа депутатът от БСП Мая Манолова по повод обявеното по-рано намерение на Яне Янев да създаде нов орган в Народното събрание, който да разследва призидентските дейности в перода 2002-2012 година. Решението на лидера на РЗС е следствие от становище на Конституционния съд, според което сформираната комисия "Първанов-Марин" е противоконституционна.

„Всяка комисия, ръководена от Яне Янев, е смешна и бутафорна, очевидно сега той има намерение да създаде ГМО-комисия”, коментира още Манолова и посочи, че има и други форми, чрез които може да се контролира дейността на министри и президент.

Според червения депутат правната комисия може да се занимава с проблемите при даване на българско гражданство и с дейността на министъра на правосъдието. Бюджетната комисия пък можела да контролира случаите на опрощаване на държавни вземания в частта, която засяга изпълнителната власт. „Ако обаче парламентарното мнозинство смята да използва Янев за маша още веднъж - тяхна воля. ГЕРБ воюват с репресивни комисии срещу всеки свой политически опонент”, допълни още Манолова.

Плевнелиев да почерпи!

По думите й Коалиция за България е била уверена в противоконституционната дейност на комисията „Първанов-Марин” и затова е отказала участие в нея. „Слава Богу, че има поне един орган в държавата, който не се поддава на натиск, защото е необходимо да има спирачка срещу безобразията на това парламентарно мнозинство”, възмути се народната представителка от БСП.

Мая Манолова добави, че президентът Плевнелиев има повод да почерпи, тъй като подобни комисии, разследващи „Дондуков” 2 няма как да бъдат създавани. Тя изрази мнение, че управлението на ГЕРБ върви към изчерпване – именно формирането на комисии в разрез с основния закон на страната свидетелствало за тази тенденция.

И други депутати от левицата, сред които и Любен Корнезов, изказаха скептичност относно намерението на Янев за създаване на нова парламентарна институция във връзка с работата на предишната президентска двойка Георги Първанов-Ангел Марин.