Патриотичният фронт обмисля вероятността да оттегли подкрепата си за кабинета заради назначения за зам.-министър на отбраната от квотата на Реформаторския блок Орхан Исмаилов. Окачва се лидерът на МВРО и този на НФСБ Валери Сименов да обсъдят въпроса.

На въпрос дали в ПФ има проблеми с Орхан Исмаилов, лидерът на ВМРО отговори, че коалицията "има проблем с всички партии на етническа основа" и фактът, че Орхан Исмаилов идва от партията на Корман Исмаилов "поражда определени размисли".

"От една страна, той има необходимата професионална квалификация и това е безспорно. Нас ни притеснява, че вероятно това е кандидатура на НПСД", каза Каракачанов и още веднъж повтори, че към момента няма условие за неговото оттегляне, а единствено коментиране на въпроса вътре в коалицията.

"Настояваме за комисията по енергетика, тъй като искаме да извършим ревизията, която се очаква от цялото общество", каза Каракачанов и обяви, че ПФ иска енергийната комисия към 43-тото НС да бъде оглавена от Валери Симеонов.

ГЕРБ искат обсъждане

Позицията и мнението на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“ за зам.-министър на отбраната ще бъдат разгледани и обсъдени на среща с коалиционните партньори. Това каза пред журналисти в Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ.

„Тази среща по всяка вероятност ще се проведе тук в НС. От тази среща ще излезем с обща позиция и всяка позиция и мнение, изразено преди тази среща ние от ГЕРБ ще считаме, че е неофициална“, каза още Цвета Караянчева.

"Реформаторите" - непреклонни

Реформаторският блок, от чиито среди идва Исмаилов, няма да го оттеглят. „Чувстваме се много комфортно, когато има еднакви атаки и от националисти, и от ДПС”, коментира Корман Исмаилов.

„Няма партийни квоти, ние гледаме на българи и турци еднакво, а предложението е на министър Ненчев, така че няма ка да оттегляме подпис на министър”, допълни Радан Кънев.