Първият вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски” беше преодолян с гласовете на депутати от БСП и ДПС, като 20-мата народни представители от „Атака”, които се регистрираха, гласуваха „въздържал се”.

От общо 217 гласували депутати 86 от ГЕРБ се обявиха в полза на вота на недоверие, внесен от самите тях за провал на правителството в инвестиционната политика.

След провалените заседания през миналата седмица днешното заседание започна благодарение на кворум, осигурен от 163-ма народни представители. Въпреки очакваното повторение на сценария от четвъртък и петък, днес се регистрираха представители на всички парламентарни групи.

В началото на пленарния ден 80 депутати от ГЕРБ заявиха присъствието си в зала, въпреки предварително декларираното им намерение да се явят, без да се регистрират, ако представителите на „Атака" дойдат на работа.

Националистите се регистрираха, за да осигурят кворум, но не пожелаха да повлияят на вота в положителна или отрицателна посока.

„Косвена подкрепа за опозицията”

Снимка: Ладислав Цветков

В първото изказване от парламентарната трибуна след гласуването на вота на недоверие лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че парламентарната група на ГЕРБ черпи сила само от „неуважението към институциите”.

„Имаме нужда от опозиция и тя трябва да бъде подкрепена, за да бъде работеща и да има смисъл. ГЕРБ трябва да работи като конструктивна опозиция. Моето гласуване „против” е косвена подкрепа за конструктивната опозиция”, обясни Сергей Станишев.

„В поведението на ГЕРБ пролича едно разбиране за това каква е работата на опозицията, което не разбирам: "работата на опозицията е да пречи на работата на парламента и на правителството”, аргументира се Станишев.

Той изреди три мотива за своя вот: неразбирането за работата на опозицията от страна на ГЕРБ, проличало от мотивите за вота, липсата на връзка между истинските мотиви и работата на Министерството на инвестиционното проектиране и делегитимацията на парламента.

Падение на парламентаризма

Снимка: Ладислав Цветков

Отрицателният вот на ДПС по вота на недоверие не е само заради подкрепата за кабинета и неговата програма, а и заради „падението на парламентаризма”, демонстрирано около процедурата по вота, обясни лидерът Лютви Местан.

„Този вот на недоверие с мотивите, които е внесен, с процедурата, по която се движеше парламентарната опозиция, всъщност отбеляза падението не на парламентаризма, а падението на една парламентарна опозиция. Трите възхитителни победи, които отбеляза ГЕРБ през миналата седмица с трите провалени заседания са победа на деструкцията. Това не може да се уважава”, изтъкна Местан.

„С цялото си поведение ГЕРБ казват – защо ни взехте властта, как си позволихте да ни вземете властта. Властта на ГЕРБ обаче беше отнета от негово величество българският избирател", продължи председателят на ДПС, който припомни загубата на подкрепа от Синята коалиция, РЗС и "най-трудната раздяла" с „Атака”.

Местан разкритикува опозиционната партия заради „единствената им идеологема” – „зависимостта на кворума от „Атака”.

„Ако днес кворумът зависи от „Атака”, то цялото управление на ГЕРБ зависеше от „Атака”, докато не купихте независимите народни представители. На тема „Атака” лидерите на ГЕРБ могат само да наведат глави и да мълчат. Всичко друго е цинизъм”, посочи Местан.

„Спечелете избори, после раздавайте акъл”

Снимка: Ладислав Цветков

„Веднъж спечелете избори срещу нас и тогава раздавайте акъл”, призова от парламентарната трибуна председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след провала на първия вот на недоверие, внесен от парламентарната му група.

„Не мога да си представя човек, който говори за наглост, който се държи като партия, спечелила изборите. Народът постави ГЕРБ за първи път в новата история като първа политическа сила. Когато говорите от името на народа, ще се съобразявате с това. Когато ни победите, ще кажете оттук „Ние се победители”, заяви Борисов за пореден път.

Той се обърна към лидера на "Атака" Волен Сидеров, като изтъкна, че многократно е благодарил за подкрепата на националистите по време на мандата си. Борисов подкрепи тезата на Сидеров. че без "Атака" 42-то Народно събрание и кабинетът "Орешарски" не биха съществували.

Очакваният резултат

Министър-председателят не беше изненадан от резултата от гласуването на вота на недоверие. „Очаквах такъв резултат. Още повече – измежду аргументите за вота, аз не открих нито един сериозен. Очевидно вотът имаше други цели, а не същностен дебат по политиката в областта на инвестиционното проектиране”, коментира той в кулоарите на парламента.

На въпрос дали се притеснява, че кворумът в парламента зависи от „Атака” Орешарски заяви: „Нищо не ме притеснява”.

Аплодисменти

След приключването на изказванията по първата точка от дневния ред, премиерът Пламен Орешарски и членовете на кабинета му, оцелял в първия вот на недоверие, пожелаха да напуснат залата.

Депутатите от левицата и ДПС се изправиха на крака и ги изпратиха с аплодисменти на фона на скандиранията "Оставка!" от страна на групата на ГЕРБ.