Първи вот на недоверие към правителството и искане оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов. Депутатите разискваха мотивите, свързани със здравната политика, като сред тях са скандалът с ваксините и новата национална здравна карта.

Министри бяха в залата, за да подкрепят колегата си Петър Москов, но си тръгнаха по средата. Премиерът Бойко Борисов не дойде.

Здравният министър обвини предишните управляващи, че така и не направили нищо за здравната реформа. Те от своя страна го атакуваха, че създава в системата законодателен хаос.

Москов заяви, че не е притеснен и очаква сериозен дебат в залата. Той смята, че вотът на недоверие няма да успее.

„Майка ми е жива и здрава и все още жива. И от политически смисъл – майка ми е жива и здрава”, каза министър Петър Москов в отговор на въпрос дали се чувства политически сирак.

„Вчера имахме среща с всяка една от парламентарните групи в мнозинството. Благодаря за позицията на БДЦ. От гледна точка на това как ще завърши резултатът от това гласуване, няма никаква интрига”, каза Москов.

„Не виждам проблем с подкрепата. Тук въпросът е в изказване да се блокират лъжи. Което е нужно, ще кажа в моето изказване”, допълни той. По думите му това, което говори опозицията, е отегчително.

Москов подчерта, че вижда много грешки в работата си, но се опитва да ги оправя всеки ден.

Доводите на опозицията

Документът е внесен от 69 депутати от БСП, ДПС и независимите Георги Кадиев и Велизар Енчев. Възможно е да се присъединят представители на БДЦ, „Атака” също ще подкрепят вота.

Във внесения документ се споменават различни мотиви за вота на недоверие. Опозицията определя системата на здравеопазването като хаос, а решенията от последната година като безпринципни и безцелни. В документа се посочва още, че секторът е дестабилизиран.

Посочва се също и държанието на здравния министър Москов, който е определен като високомерен и арогантен. „Неговият безпардонен, популистки стил и некомпетентно управление са станали възможни благодарение на подкрепата на цялото управляващо мнозинство, на правителството и най-вече на министър-председателя”, пише още в документа.

„Ако правителството не смени политиката в сферата на здравеопазването, скоро народът ще му гласува вот на недоверие”, заяви Михаил Миков от името на БСП.

„Днешното правителство, увлечено в желанието да защити бюджета на НЗОК, с всички действия натоварва още повече българските граждани със заплащане. Натоварва и лекарите, те да определят колко ти струва болничният лист или друг медицински документ”, смята Миков. Той добави, че ГЕРБ ще понесе всички негативи в тази политика.

„Ние ще подкрепим вота на недоверие, защото това управление загуби своята морално-етична легитимност”, заяви независимият депутат Лютви Местан по време на дебата за вота на недоверие. „Бяхме свидетели на един недопустим език на омразата към една част от българското общество – ромите”, не пропусна да припомни Местан.

По думите му сегашното управление е параван, зад който се крие истинската власт в България.

„Вотът на недоверие е форма на диалог между управляващи и опозиция, но надеждата е да има корекция на здравния сектор, защото политиката, която се води, е изключително неправилна, несистематизирана, с командно-административен подход, лишават се българските граждани от достъп до здравеопазване”, смята Хасан Адемов от ДПС.

„Искаме оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов заради хаоса в здравеопазването най-общо казано”, заяви Георги Кадиев в предаването „Тази сутрин”. По думите му едва три точки от програмата на Реформаторския блок във връзка със здравеопазването са изпълнени, а останалите дори не са започнати.

„Отделно, от доклада за сливане на болниците става ясно, че осем от девет болници са на загуба”, допълни Кадиев.

Според Жельо Бойчев опозицията вече има малка победа, защото наредбата за определяне цените на лекарствата е отменена за началото на следващата година. „Да твърдиш, че правиш реформа и двата й стълба да са дадени в Конституционния съд е нелепо.

В подкрепа на здравната политика

„Патриотичният фронт” няма да подкрепи предложения вот на недоверие”, заяви Валери Симеонов. По думите му политиката в здравеопазването е една от най-успешните през изминалата година.

„Одобрявам правото на опозицията да иска вот на недоверие, защото това има здравословен ефект, но бих се радвал, ако аргументацията и мотивите почиват върху факти”, допълни още Симеонов.

„Сегашният парламент се оказа този, при който най-дълго време нямаше вот на недоверие към правителството поради една проста причина – нямаше опозиция, а лошата новина е, че мотивите ви за нищо не стават и с тях никого няма да трогнете”, заяви съпредседателят на „Реформаторския блок” Радан Кънев от парламентарната трибуна.

По думите му атаки срещу десните министри в правителството няма да срещнат подкрепа.

„Времето на този вот е избрано неподходящо”, смята Красимира Ковачка, народен представител от БДЦ. „Ние внимателно проучихме мотивите на вносителите. Доверието не се нуждае от доказателства, но според нас обратното е с още по-голяма сила – недоверието трябва да се подкрепи с доказателства”, допълни още тя. Тя определи мотивите на опозицията като преувеличени.

АБВ също няма да подкрепи вота на недоверие към правителството, защото проблемите в здравеопазването започнали още от зачеването на системата. „Тази система ни е направила търговци, а с развитието й и търгаши”, смята Георги Кючуков от АБВ. Той допълни, че когато Петър Москов поел ръководството на министерството, всички приветствали желанията на новия министър.

Димитър Байрактаров определи доводите на опозицията като „пълни глупости”. Той поясни, че решението за вота на недоверие се позовава на стари данни на Световната банка от 2007 до 2009 година. „Какво казва банката – катастрофално е когато има плащания над 10 процента от джоба на българина. В момента у нас е отчетено, че над 20 процента от населението плащат допълнително”, поясни Байрактаров.

Според него атака срещу Москов е толкова сериозна, защото с тези реформи се спират финансови потоци.

Според Лъчезар Иванов вотът на недоверие е припомняне за съществуването на опозицията. „Вот на недоверие с толкова малък брой депутати в последните 20 години не е имало – 67 плюс двама независими от 240. Мотивите му не са добре подготвени, както и времето за внасяне на вота”, смята той.

Гласуването ще бъде в петък от 9:00 часа сутринта.

Срещу вота ще гласуват със сигурност четирите партии от управляващата коалиция - ГЕРБ, патриотите, реформаторите и АБВ. Осем депутати от БДЦ също ще са против.

За да е успешен, за вота на недоверие трябва да са гласували 121 депутати, които опозицията засега не събира. 

Ще мине ли първият вот на недоверие към кабинета „Борисов 2”?