Представители на партиите в парламента, които официално застанаха зад кабинета „Орешарски” – БСП и ДПС, разделиха политическото време на преди и след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Младен Червеняков и Камен Костадинов коментираха пред bTV, че това решение е отчетено, минало е в историята, а правителството вече поставя всяко назначение на масата и го обосновава.

Двамата обаче отбелязаха „слаб слух” на хората от протестите. Според Червеняков „червените” били готови да чуят, но от другата страна се изпращали единствено искания за оставка. Той описа не по-различна картина от тази, която представят и премиера, и министрите, и лидера на БСП, и други социалисти, ако се избере вариант „бързи избори” – неподписване на споразумението с ЕС за партньорство, пресичане на започнатите социални мерки, вот при сегашните правила.

Червеняков и Костадинов дадоха за пример ниската избирателна активност на частичните местни избори във Варна, където според тях недоволството било най-голямо. „Не приемам коментарите, че кандидатите са лоши. Какво ще гарантира, че на следващите ще са добри?”, попита депутатът от ДПС.

Според тях парламентарни избори ще има в България, въпросът е кога. Те насочиха към споменаваната и от Сергей Станишев обща дата с евровота май догодина.

На тези им коментари Димитър Галвчев от ГЕРБ влезе на полето на спорта: „Ако отидат на олимпийски игри по наглост и дебелокожие, ще са златни медалисти”. Той допълни, че управляващите прокарвали тезата, че избори не трябва да има изобщо, тъй като ще се случи нещо по-лошо. Главчев обобщи настоящата ситуация като борба между ценности – между морала и липсата на такъв, между истината и лъжата и между доброто и злото, в която крайно време било да победи доброто.

Попитан за „симпатиите” на определени медии „под крилото” на Пеевски към ГЕРБ и рязкото им изчезване малко преди изборите, той каза, че всяка медия си има собствена политика и в страната съществува свобода на словото. „Най-вероятно заради това са протестите – омръзнало им е на хората да се сменят пионките. При нас имаше резултати. Не съм Миков да размахвам пръст на медиите”, добави Главчев.

Разговорът премина в междупартийни нападки за това кой „разполага” с кворума в парламента. Костадинов заяви, че ако парламентарната група на ГЕРБ се върне в пленарна зала, „където й е мястото, няма да се наложи Сидеров да държи кворума, а ще имаме истинска опозиция”. Червеняков допълни, че същественият проблем пред ГЕРБ е, че е свикнала да е във властта, а сега трябва да свикне да работи в опозиция.

Камен Костадинов очерта и още една „времева граница” – демокрацията в момента била повече от преди няколко месеца, когато хората се страхували и затова не протестирали. „Сега има отпускане на напрежение. Създава се усещане, че всеки може да направи това, което му дойде на ума”, каза той и препрати към блокадата на бул. „Брюксел” в София в неделя.

Същата проява на граждани Волен Сидеров използва в понеделник, за да онагледи какво според него значи „терор” и да поиска инкриминиране на блокадите на важни пътни артерии. По този повод днес Червеняков заяви, че никога не е подкрепял тезата за прекалената криминализация на определени деяния и успокои хората „да бъдат спокойни, че редът и законите в страната ще бъдат спазени”.

Димитър Главчев обаче използва обявените намерения на кабинета от последните дни за актуализация на бюджета, за да обоснове повод за притеснение: „Мотивите за актуализация са, че нещата са динамични. Това не ви ли прилича на извънредна ситуация, нестандартни мерки. Може да се свали валутният борд”.

Червеняков отново се върна на времето и заяви, че няма политик, който не е мислил за оставка, но отново въпросът е кога и той трябва да бъде обоснован с отговор дали това е разумно за страната.

„Ако има достатъчно аргументи за оставка веднага, нека да се даде. Но аз подозирам, че след бързи избори, пак ще има хора на улицата”, каза той и преповтори тезата на лидера си Станишев, че протестиращите не са представители на цялото население, имащо право на глас.