Отцепниците от „Атака” и лидери на наскоро сформираната коалиция "Не на Европейския съюз" Кирил Гумнеров и Стоян Иванов внасят в деловодството на парламента промени, с които да се върне смъртното наказание.

Предложението на независимите депутати идва в момент, когато за промени в Наказателния кодекс (НК) заговори и вицепрезидентът Маргарита Попова. Нейната идея да отпадне присъдата доживотен затвор без право на замяна, обявена миналата седмица, обаче коренно се различава от искането на двамата народни представители, но успя отвори широка обществена дискусия по темата.

По предложението на депутатите смъртното наказание трябва да се прилага за престъпления срещу републиката, за предумишлени убийства на бременни жени и на деца под 14 години, за серийните убийства, както и за наркотрафик.

Гумнеров обобщи инициативата като нещо, за което хората в България отдавна настояват, а политиците отказват да чуят. „Знаем, че битката ще бъде дълга и тежка, защото срещу нас ще застане цялото политическо лоби на организираната престъпност”, коментира той.

Очаква се следващата седмица двамата депутати да внесат и законопроект за химическа кастрация на педофилите.