Депутатите се събраха на първо заседание в парламента след 10-дневната си великденска ваканция. С нови сили по традиция в началото на новия сезон те обсъдиха приоритетите си през предстоящата сесия. Сред тях бяха посочени промените в конституцията и местните избори.

ГЕРБ заявиха, че искат комисия да разработи готвените промени в конституцията, чрез които да бъде осъществена готвената съдебна реформа.

От парламентарната трибуна Цветан Цветанов подчерта колко важно е да има траен икономически, социален и институционален напредък - предпоставка и за политически успех. „Затова ГЕРБ протяга ръка за сътрудничество към всички политици, които разбират това. Призвани сме да работим във все по-тясно сътрудничество по основните национални приоритети, очаквам в парламента да доминира съгласие и консенсус”, заяви председателят на парламентарната група.

Снимка: Ладислав Цветков


Като синтезира успехите на правителството "Борисов 2", Цветанов гарантира законодателната подкрепа на групата на най-голямата управляваща партия за всички внесени от кабинета промени за повишаване на събираемостта в бюджета и борбата със сивия сектор.

От името на Реформаторския блок Радан Кънев препоръча на НС да бъде по-смело, да посегне и на "свещените крави в съдебната система", след като е тръгнало по пътя на конституционната реформа.

Снимка: Ладислав Цветков


„За шест месеца 43-ят парламент доказа, че изпълнява добре своите функции, че не е послушен инструмент на изпълнителната власт, но не е и спирачка за положителните промени и промяната на статуквото”, обясни Радан Кънев. Мнозинството, според него, е доказало също, че реално контролира правителството, като в същото време са направени полезни компромиси с опозицията.

Според ДПС пък се наблюдава процес, в който дясното все повече да се идентифицира с националпопулизма - опасен процес на подмяна на ценности. "Ние, като партия, която през 1991 г. не подписа конституцията, сме отворени за доста по-дълбоки реформи в нея, отколкото чуваме от вас като противоречиви идеи. Очаквахме обаче да направите ясно разграничение между публичния и частнопартийния интерес във връзка с измененията в Конституцията, със съдебната реформа въобще", отбеляза Лютви Местан. Според Местан мнозинството акцентира по-скоро върху тяснопартийния интерес: „Сами си го назовахте - целта на реформите е смяната на едни с други членове на съответните органи”.

Снимка: Ладислав Цветков


По думите на лидера на БСП-Лява България новата сесия е натоварена с очаквания от българските граждани за по-добър живот. „В последните две сесии най-повтаряната дума беше реформа - до степен, че хората възприемат повтарянето на тази дума като затягане на коланите, като ограничаване на плащанията, като съкращение, като безработица”, отбеляза Михаил Миков.

В петък в парламента по искане на „Атака” ще бъде разгледан проект за решение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя.