Кризата в Украйна трябва да се реши дипломатически. Това заяви българският министър-председател по време на еднодневното си посещение в Хърватия. Той беше посрещнат от колегата си Зоран Миланович в сградата на министерския съвет в Загреб „Бански двори”.

Стокообменът между двете страни за 2013 г. възлиза на една 86 млн евро. Този факт според двамата премиери се обединиха около мнението, че търговията между двете страни е крайно недостатъчна.

Представители на 27 български фирми придружаваха българския премиер. Орешарски изрази надежда, че откриващата се в началото на лятото директна самолетна линия София-Загреб ще стимулира търговията между България и Хърватия.

„Стокообменът е на ниско равнище, защото не сме достатъчно богати и не много развити. Ако до 20 години ситуацията не се промени, отговорността ще е изцяло наша”, заяви Миланович. Той е лидер на социалдемократите в Хърватия, оглавява коалицията „Кукуригу”, съвсем официално кръстена на ресторанта около Риека, където е подписано споразумението, крепящо кабинета в Хърватия.

Коалицията, която се яви на изборите през 2011 г. под името „План 21”, включва социалдемократите, Народната партия, Християндемократическото обединение и Хърватската партия на пенсионерите.

Миланович и партньорите му са критикувани от опонентите си, че са загърбили принципите на социалната държава и политиките им са довели до закриването на 100 000 работни места.

Както посочват местни медии, само младежите до 29-годишна възраст, които не работят, са 125 000 – повече от населението на града, край който партиите са се разбрали да управляват Хърватия.