След като критици на кабинета настояха за среща с премиера на неутрална територия, а получиха покана за разговори в МС, която отхвърлиха, коментарът на Пламен Орешарски по темата навлезе в сферата на конспиративните теории. Според министър-председателя „може би някой не им позволява да дойдат”.

Той обаче не се ангажира с предположение на това кой е евентуалният „кукловод”, който ръководи действията на протестиращи и недоволни от сегашното правителство граждани. „Аз каних вече веднъж протестиращите, те ми отказаха, сега пак не искат и аз не настоявам чак толкова. И предния път имах такива съмнения. Вечерта бяха дали съгласие, на другата сутрин отказаха”, заяви премиерът след среща с ръководството на ДПС.

Във връзка с това, че граждани искат среща на неутрална територия, той посочи, че това се прави между „ръководители на вражески държави - аз не мисля, че сме в такава ситуация”.

За „неискрените” ГЕРБ

Подобно на изказването на червения лидер Сергей Станишев, и това на Орешарски обвини партията на Бойко Борисов в „неискреност” и „лицемерие” заради предложеният пакет от социални мерки от порядъка на 150-200 млн. лева.

„ГЕРБ готови ли са да увеличат дефицита с още 150 милиона лева? Доколкото разбрах, те се борят да останем в същия дефицит, но да има едни 150 милиона отгоре. Февруари цялото ръководство на ГЕРБ се отрече от фискалната политика, водена до този момент. Днес ме убеждават, че аз трябва да продължа същата отречена от тях фискална политика до края на годината. Кога са искрени”, попита премиерът.

Той посочи, че не изключва сценария Росен Плевнелиев да наложи вето над актуализацията на бюджета. Но все пак това било малко вероятно. „Ветото е инструмент. Ако прецени, може да го направи. Ще стане първият български президент, който е използвал вето за бюджетни политики. Досега не е имало такъв”.

Във връзка със срещата му с представители на ДПС, Пламен Орешарски каза, че шефовете на регионалните структури на ДПС са изразили пълна подкрепа към действията на кабинета. „Имаше коментари и препоръки, не съм откроил нещо, с което не се съгласяват в тази програма”, поясни той.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите