Още на втория ден отговорих за назначението на Делян Пеевски, то беше политическо назначение, беше грешка и го оттеглихме. Какво още има да се говори?

Такъв коментира премиерът Пламен Орешарски в интервю пред националната телевизия, където минути по-рано му се наложи да влезе през кордон от полиция и от протестиращи. Шествието настоятелно скандираше "Кой предложи Пеевски". По-рано днес на премиера му се наложи отново да коментира темата за предизвикалото протести назначение на Делян Пеевски.

Орешарски посочи, че недоволството срещу кабинета е започнало още втория ден от неговото назначаване. „Те и сега са различни от тези на втория ден, от тези след назначаването и своевременното оттегляне на господин Пеевски. И днес ние виждаме напълно различни протести. И не се връщам към февруари, където бяха съвършено различни пък в сравнение със сега. Затова може би използвах израза – вероятно тази година ще остане като година на протести и гражданско недоволство”, заяви Орешарски.

Премиерът коментира, че носи отговорността за всички назначения, включително и за областните управители. Така той отговори на въпроса дали ще поеме отговорност за назначенията. По повод кадруването за местната власт той конкретизира, че се е консултирал и с двете партии, включени в управлението.

По повод изминалите 100 дни на управление на кабинета, премиерът заяви, че за такъв период реформи не могат да се направят. „На този етап могат само да се очертаят насоките, дори и с риск от неодобрение", заяви той. "Ако има нещо хубаво в тези 100 дни от управлението, то е, че кабинетът се научи да работи под натиск", смята Орешарски.

Според него няма страна, в която кабинетът да се подкрепя от 100% от гражданите, затова той се надява от подкрепа от всички страни, без да прави разделение. "Струва ми се, че за първите 100 дни имаме два видими резултата. Първият е, че при бизнеса изчезна страхът, и вторият е, че започнахме да възстановяваме далеч по-редовно ДДС", добави Орешарски.

"Искаме да водим по-социална политика и да насърчаваме предприемачеството. Няма други мерки за успех", коментира премиерът, посочвайки, че икономическите мерки трябва да са напред.

Министър-председателят коментира и темата с цените на електроенергията. По думите му хората бързо са забравили че токът поевтиня от началото на август, а е можело да поскъпне, ако са се отчели исканията на производителите на ток, които били между 25 и 40% поскъпване. Според Орешарски тази заплаха била съвсем реална и сега бизнесът щял да изпадне в крах, а много домакинства нямало да могат да си плащат сметките.