Оптимизъм – това е ключовата дума през последните дни по отношение на евентуален бъдещ ръст в доходите на българина. След като във вторник минималната работна заплата скочи с 20 лева до 290 лева, а в сряда финансовият министър Симеон Дянков се определи като „оптимист” за увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%, днес и колегата му от социалното ведомство сложи „розовите очила” и коментира идеята.

„Той каза вчера, че е оптимист – и аз съм оптимист. Очакваме, когато гледаме бюджета за догодина, да има повече приходи, за да можем да си позволим вдигане на трудовите възнаграждения в публичния сектор с 10 на сто . Същото важи и за пенсиите”, подчерта Тотю Младенов.

Според него ще се мисли и върху искането на синдикатите за увеличение на минималната работна заплата с 40 лева, а не с 20 лева. „Всичко е на базата на преговорите между синдикатите и работодателите. Имаме основание да сме оптимистично настроени, че и през следващите години ще расте минимална заплата, а и не само тя – и останалите доходи, защото редица заплати са свързани с минималната в самите колективни договори”, допълни ресорният министър.

Преди седмица пред bTV Тотю Младенов обрисува малко по-мрачна прогноза за растежа на българските доходи в следващите години, наблягайки на необходимостта от повишаване на производителността в страната. Тогава министърът обясни, че в програмата на правителството до 2015 година е заложена най-ниската възможност за увеличение на минималната заплата - с по 20 лева и на края на плана да достигне 350 лева.

Пред журналисти днес Младенов поясни, че засега не е обсъждано изнасянето на структури на социалното министерство в други градове. Той се съгласи, че наскоро обявение административни реформи за децентрализиране на институциите може да има негативни социални аспекти - разделени семейства, плащане на наеми и т.н. Министърът увери обаче, че тези затруднения за чиновниците тепърва ще се обсъждат и ще се правят финансови разчети.