От днес минималната работна заплата в страната се увеличава от 270 на 290 лева. Въпреки това, България остава на дъното по размер на това трудово възнаграждение в ЕС.

Увеличението с по 20 лева на година до 2015 г. най-вероятно няма да измести страната по-нагоре в класацията, смятат редица анализатори.

Не се планира увеличение на пенсиите, освен на минималните с 9 лева. Това ще стане от юли тази година.

Запазва се размерът на социалните и на здравните вноски, както и таванът от 2000 лева, на който можем да се осигуряваме. Без промяна остават социалните помощи - при бременност, раждане и отглеждане на дете. Изключение правят само добавките за деца с увреждания, които зависят от минималната заплата.

Заради увеличаването на минималната работна заплата се повишават обаче обвързаните с нея две здравни такси. Таксата за преглед при личен лекар става от 2,70 лева - 2,90 лева, а престоят в болница за 1 ден става с 40 стотинки по-скъп – 5,80 лв.

В понеделник от здравното министерство обявиха, че ще внесат спешно предложение за законови промени, за да не се увеличават двете такси. Министър Десислава Атанасова заяви, че ще внесе промяната в закона за здравното осигуряване в най-скоро време.

Поправките в закона ще бъдат приети най-рано в началото на юни. Таксата обаче няма да се намали, защото законът не може да действа със задна дата. Но няма и да се повишава повече заради промените в минималната заплата.

От КНСБ имат още по-радикални идеи - таксата въобще да бъде премахната.

Лекарите пък смятат, че това увеличение няма да им повлияе. „Общо взето това са дребни суми, нищо не може да покрие тази такса. Днес колко човека са платили такса, те я плащат на касата, но 80 на сто от постъпващите в болницата въобще не плащат тази такса, те не плащат такси, социално слаби и т.н., но такъв е контингентът на тези, които лежат в болниците”, коментира д-р Димитър Димов.

Заради тези проблеми в здравното министерство се подготвят и промени по отношение на освобоедните от такси български граждани.