Софийският апелативен съд оправда бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за отказ да разреши прилагане на специални разузнавателни средства, поставяйки шест пъти „Не” под разрешени от съдия СРС.

Той е обявен от Апелативния съд за невинен по обвинението, че от 26 август до 18 септември 2010 г. е осуетил разпореждането със СРС срещу Орлин Тодоров, Милен Димитров и Пламен Вачков.

Бившият вътрешен министър е оневинен по всички обвинения.

Цветанов беше признат за виновен на две инстанции и беше осъден на четири години затвор за това, че е отказал да се прилагат специални разузнавателни средства срещу Тодоров, като върху отказа е написал шест пъти „Не”. Делото обаче беше върнато от Върховния касационен съд на втора инстанция.

За година и половина Цветан Цветанов 2 пъти чу, че е виновен. Два съдебни състава го осъдиха на 4 години затвор, защото е пренебрегнал съдебно решение за разрешено подслушване на бившия ръководител на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Днес бившият вътрешен министър чу, че е напълно невинен.

И обеща да не използва оправдателната присъда в предизборната кампания на ГЕРБ.

„Няма да използвам оправдаването си днес и да го включвам в предизборното си говорене, за разлика от други, които използваха през цялото си време през 2013 година да призовават да се оттегля от политиката защото съм подсъдим”, изтъкна Цветанов.

Защитата му не отговори защо едни и същи закони разделят така няколко съдебни състава. Но политическо влияние няма.

„Не е това прочитът, защото г-н Цветанов на 9 февруари, когато излезе съдебното решение на предходния състав на Апелативния съд, пак беше председател на най-голямата политическа партия и беше на власт”, посочи защитникът му Менко Менков.

Баварският адвокат на Цветанов Ханс-Петер Ул за пореден път каза, че това дело срещу председателя на ГЕРБ е политическо и днешната присъда носи правов мир на страната ни.

„Мисля, че присъдата е толкова еднозначна, толкова ясна, и мисля, че би било изцяло в интерес на прокуратурата да не обжалва тази присъда”, категоричен беше той.

Според Ул е добре това съдебно решение да се посочи в доклада на Брюксел, въпреки че оттам очакват осъдителни присъди в България, но от прокуратурата казаха, че ще протестират.

Тезата за връщане на делото на върховните съдии Татяна Кънчева и Биляна Чочева (третият член на състава -  Жанина Начева е подписала съдебния акт с особено мнение) беше, че Апелативният съд не е бил безпристрастен.

Според върховната съдебна инстанция Апелативният съд е използвал в мотивите си „спекулативни предположения и инсинуации, развивал е конспиративни теории, които нямат никаква доказателствена основа, черпи аргументи от събития, развили се напред във времето след инкриминирания период”.