Различни обвинения се разхвърчаха из пленарна зала в рамките на първия парламентарен контрол за новия политически сезон. Повод за нажежената обстановка сред депутатите стана референдумът за ядрената енергетика у нас, предвиден за последната неделя от месеца.

Първата „клечка кибрит” драсна лидерът на социалистите Сергей Станишев, който обвини управляващите, че умишлено заблуждават обществеността с измислени данни. Пред колегите, от трибуната, той обяви, че максималната цена за крайно изграждане на АЕЦ „Белене” е 6 млрд. евро – нито стотинка повече.

„Има яростна негативна кампания срещу референдума, срещу проекта „Белене” и срещу ядрената енергетика в България. Очевиден е страхът от това хората да изразят своето отношение. Изговориха се какви ли не лъжи. Трябва да се знаят фактите. От всички проекти в света за ядрени електроцентрали това е най-евтиният. В момента проект в Сърбия за атомна централа е за 10 млрд. евро”, каза председателят на Коалиция за България.

Той „скочи” срещу ГЕРБ с мотива, че три и половина години подвеждат гражданите, че ще плащат прескъпо за втора атомна централа на площадката в Белене. „Нито един лев не е даден досега от държавния бюджет и няма да бъдат товарени българските граждани. Проектът ще се изгражда с чужди инвестиции и има много добра възвращаемост – по-добра от възвращаемостта по „Южен поток”, който това правителство подписа. Периодът за възвращаемост на инвестицията в „Белене” е 10 години”, каза още лидерът БСП.

След това изказване на социалиста, думата бе дадена на лидера на РЗС Яне Янев, който на свой ред отправи обвинение – към Станишев, че провежда пропаганда в парламента.

„Според закона за допитването политическа партия няма право да прави пропаганда. Това е противоконституционно. Само граждански комитети могат да агитират, а това, което чухме, е свързано с нещо, което българските граждани трябва по-скоро да узнаят – един дълъг касиер, който е носил всички схеми и най-вероятно куфарчета на Станишев”, обърна се лидерът на РЗС към колегите си в залата.

В спора, на страната на левицата, се намеси и Волен Сидеров, подчертавайки, че проектът „Белене” е изгоден за България.

„Националният интерес е да имаме нова ядрена централа. Против съм пропагандата, която се прави в момента. Трябва да се дават аргументи, да се задават въпроси. Защо управляващата партия е платила близо 500 млн. лв. по проекта „Белене”? Защо 2009 г. ГЕРБ не каза няма да плащаме, спираме проекта? Имате сериозно отношение към международните спогодби, защо не приемете документ на ООН, в който се казва, че ядрените централи са най-екологични. Защо се крие информацията, че руската страна е била готова да заплати 100%?”, попита лидерът на „Атака”.

Той пък отправи друго обвинение - че ДПС се очертава като партньор на ГЕРБ в зачеркването на ядрената електроцентрала в Белене. Сидеров провокира и председателя на парламента Цецка Цачева с въпроса дали поддържа изказването си за подкрепа на проекта „Белене”.

По-рано Цачева и ГЕРБ като цяло бяха заявили, че ще гласуват със „за” на референдума за ядреното бъдеще на страната. Преди дни обаче премиерът призова партията си и нейните симпатизанти да отговорят отрицателно в допитването.

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи