Категорично се противопоставяме на търгуването под шантаж, на етническа политика и човешки права за конюнктурна изпълнителна власт. Това се посочва в позиция на Изпълнителния политически съвет на партия НПСД, публикувана във Facebook от лидера й Корман Исмаилов.

В нея е отделено особено внимание на Патриотичния фронт, който е определен като комбинация от "най-ретроградната част на репресивната комунистическа ДС" и растистки, ксенофобски и пр. партии.

НПСД е част от Реформаторския блок, но остро осъжда „търгуването под шантаж на етническа политика и човешки права за конюнктурна изпълнителна власт”.

 

В позицията се напомня, че по време на консултациите за съставяне на правителство, от ГЕРБ са се разграничили от позициите на Патриотичния фронт, докато „една част от колегите ни от ПГ на Реформаторския блок проявиха изключително желание за компромис, баланс, консолидация и партньорство с националистите”.

В случая се визират постовете на зам.-министър на отбраната и зам.-областен управител на София, дадени на националистическото обединение (като компенсация за назначенията на Орхан Исмаилов и Веселин Пенев от НПСД) и преместването на новините на турски език от БНТ1 в БНТ2 (за което ПФ агитира отдавна).

„Пред нас стои въпросът дали така обявените решения са взети със задкулисното одобрение на ГЕРБ, т.е. дали пред обществото се разиграва сценария на лошото ченге (ГЕРБ) и доброто ченге (РБ), сценарий които се опитва да легитимира дискредитиралите се „патриоти”, пишат от партията на Исмаилов.

Те настояват включването на ПФ в изпълнителната власт да се приема като влизане в коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ, като в документа трябва да влязат текстове, които възпират „ксенофобското и дискриминационно отношение”.

Ще прощавате

По казуса „Слави Бинев” (избран и с гласовете на депутатите от РБ за шеф на културната комисия в парламента – б.р.), от НПСД признават, че дължат извинение на своите избиратели.

„Обсъждаме законодателна инициатива за промяна на порочната процедура по избора на председатели на комисии. Номинацията на г-н Бинев за тази конкретна позиция е напълно неадекватната и ако не бъде оттеглена, то тя трябва да бъде бойкотирана от представителите на РБ в комисията”, се посочва в позицията на НПСД.