Новото дясно се разпада преди да бъде официално създадено. Тази седмица партиите в Реформаторския блок подписват споразумение за участие на всички видове избори. В съюза обаче място може и да не намери "Синьо единство", чието основно лице е евродепутатът Надежда Нейнски.

В централата на ДСБ се събра Гражданският съвет към Реформаторския блок. Трябваше да се вземе решение дали "Синьо единство" да участва в бъдещия съюз. Засега в него със сигурност ще се включат 5 партии. Реформаторският блок ще се превърне в съюз, в който всички партии ще запазят своята автономия, ще се явяват заедно на всички видове избори и ще имат общи органи на управление. От ДСБ обаче предложиха да спрат преговорите със „Синьо единство".

Надежда Нейнски коментирала преговорите още преди да са приключили. Бившият външен министър говорела и за деление в блока на либерали и демократи. „Никой никого не изключва, но и петима Петко не чакат”, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Ако месеци наред 6 партии преговорят и в един момент пет от тях постигнат балансирано политическо съгласие, а шестата не е съгласна, ние не можем да я спрем”, допълни Найден Зеленогорски от Движение „България на гражданите".

На днешната среща „Синьо единство” дойде с надеждата, че разумът ще надделее. Що се отнася до изнасянето на информация, Надежда Нейнски даде за пример преговорите за правителствена коалиция в Германия, където всеки ден излизали с информация пред медиите.

„Аз не участвам в преговорите, за да изнасям информация за подобно твърдение. Аз не съм член на ръководството, а Реформаторският блок не е някаква тайна организация”, каза Нейнски. От „Синьо единство” отрекоха и причина за разрива да е редене на листите за евроизборите.

„Синьо единство” иска Реформаторският блок да се превърне в партия, докато останалите настояват той да е коалиционен съюз. Петте партии, които са постигнали съгласие, са ДСБ, СДС, България на гражданите, БЗНС и формацията, оглавявана от Корман Исмаилов.

Вместо да реши казуса с формацията на Нейнски, Гражданският съвет на Реформаторския блок прие основните параметри на споразумението, с което блокът ще прерасне в траен политически съюз. Очаква се то да бъде подписано до четвъртък, а „Синьо единство” може да се включи на по-късен етап, ако приеме условията на останалите 5 партии.