Новият път на ГЕРБ към управлението минавал през Реформаторския блок. Това стана ясно от коментар на бившия премиер Бойко Борисов пред БНР. На въпрос защо предлага партньорство на дясното политическо обединение, което още от създаването си обяви, че не желае да работи заедно с ГЕРБ, бившият премиер отговори:

"В политиката всяка партия се бори на избори да вземе колкото се може повече гласове и да управлява, ние се явяваме на това състезание избори, за да имаме най-много гласове, за да управляваме. Партиите от Реформаторския блок имат претенцията, че са партии от ЕНП. Ние търсим своите приятели, партньори и съмишленици за общи действия в тази част на политическото пространство".

Макар че вече веднъж промени мнението си кога да има предсрочни избори, днес той отново лансира идеята с времева граница „веднага”: „Колкото се може по-бързо трябва да има предсрочни избори, за да се спаси държавата от тази неестествена коалиция – между „Атака” и ДПС. Тези хора нямат моралното право да управляват, те не са първа политическа сила. ГЕРБ е първа политическа сила и аз съм благодарен на българския народ, че е оценил това, което направихме през годините”.

Председателят на ГЕРБ не изключи на есен партията му да поиска вот на недоверие на правителството, „по която и да е тема”. Според него управляващите в момента имат само една цел - да мине годината, за да се намери работа на Станишев през следващата година в Брюксел. Всичко в държавата в момента се върти около това да се намери работа на Станишев догодина”.

Неадекватен с часове

Парламентарната група на ГЕРБ няма яснота кога ще се събере Народното събрание извънредно, за да обсъди президентското вето върху актуализацията на бюджета, допълни Бойко Борисов, който още от миналата седмица апелира това да се случи на 12 август.

По-рано председателят на парламента Михаил Миков, който първо повика депутатите на 30 август, след това поиска седмица, за да премисли кога да се случи това, обяви, че заседание ще има на 16 август.

„Първо, Миков трябва да каже в коя част на денонощието трябва да се разговаря, защото има части от денонощието, в които е неадекватен”, каза в коментар бившият премиер и допълни, че ако „тройната коалиция” БСП, ДПС и "Атака" е искала актуализацията на бюджета да стане веднага, „днес щеше да има заседание и то да е минало”.

„Нашата цел е да се покаже, че президентът не им е създал проблеми с това вето. И обществото да знае, че те правят тази актуализация само, за да похарчат едни пари. Защото това, което имам като информация, е, че приходите в хазната вървят много добре и изобщо не е нужно да се актуализира бюджетът”, заяви Борисов.

На „вътрешен въпрос” за отношението към Цветан Цветанов, Борисов отговори: „Цветанов си е заместник-председател на ГЕРБ, не знам да има недоволство срещу него в партията”.