Нови коалиции се коват в градове, села и общини. Реформаторският блок преговаря с ГЕРБ за сключването на писмени споразумения за втория тур. Преговорите се водят от структурите на двете управляващи партии и ще приключат днес. Утре официално ще стане ясно къде по-малкият партньор ще подкрепи по-големия.

В Плевен, например, битката между ГЕРБ и Реформаторите е в решителна фаза.

Преди няколко години десните не можаха да запазят Найден Зеленогорски на кметския пост, въпреки оспорването на вота.

В София, в район Сердика, не достигат само три гласа на кандидата на ГЕРБ. Все още не се знае обаче дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще мобилизират своите или десните ще се подкрепят.

На 1 ноември в 16 столични района ще има балотаж. В 12 от тях ГЕРБ е срещу Реформаторите. А в останалите четири битката е между ГЕРБ и БСП и един независим, който преди е бил от СДС.

Един от най-оспорваните градове е Пловдив. Тук старият кмет от ГЕРБ ще се бие със стария си опонент за кметския пост, който в момента е част от парламентарното мнозинство. Остава под въпрос на кого от двамата ще даде гласовете си Георги Гергов от БСП.

И в Девин ще е противоречиво в неделя. Вече двама кандидати за кмет се отказаха да участват във втория тур. Очаква се ЦИК да даде указания дали все пак в този смесен район ГЕРБ ще се състезава.