Президентът Росен Плевнелиев обеща конкретика и „чуване на ясни неща” през настоящата седмица, след като лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка се отказа от отговорността да състави правителство.

На импровизирана пресконференция с Бойко Борисов държавният глава обясни, че от следващите дни ще зависи съдбата на държавата през следващите няколко месеца и начерта план-график на процедурите, които зависят от него.

Изказвайки благодарност към „уважаемия г-н Борисов”, Росен Плевнелиев разясни какво му предстои през седмицата по дни като „обединител на нацията”. Във вторник се събира Консултативният съвет за национална сигурност, в сряда мандатът за съставяне на кабинет ще бъде връчен на БСП, в четвъртък президентът ще говори пред депутатите от парламентарната трибуна, в петък мандатът ще бъде предложен на ДПС, ако левицата го откаже.

Държавният глава показа подготовка и за варианта, ако всички върнат мандата: „Ако и трите политически сили откажат, в понеделник излизам и продължавам с ясните и категорични послания от един президент, който си носи кръста. Ще чуете задачите и приоритетите на служебното правителство и между сряда и петък най-рано могат да се посочат хората с името си, които ще се заемат с тази тежка задача”.

Плевнелиев каза още, че в напрегнатата политическа ситуация всички държавни институции работят за стабилност и призова за политическа отговорност от страна на парламентарно представените партии.

„Искам да гарантирам, че конституцията ще бъде спазена. Да бъда пределно ясен, че институциите ще работят по законите. Правителството в оставка върши своята работа. Народното събрание се договорихме, че има още какво да свърши. Апелирам всички институции и всички да полагат усилия така, че да отговорим на интересите на гражданите и да гарантираме стабилността и конституционната устойчивост на демокрацията в България. Аз съм обединител на нацията, ще чуя всеки, ще дам възможност на всеки, но законите ще се спазват”, заяви още Росен Плевнелиев.

  • Косачът от село Бъзън празнува оставката на кабинета
  • 400 жители на Бисер подкрепиха ГЕРБ
  • В първите месеци парламентът се занимаваше с битови проблем
  • Последно заседание на 41-ото Народно събрание
  • Цветанов към полицаите: Всеки от вас изпълни достойно професионалните си задължения
  • Жертви на „Наглите”, „Октопода” и „Килърите” на отчета на Цветанов
  • С един крак извън властта, Павлова обеща готова "Тракия" до лятото
  • Десислава Атанасова даде заявка за участие в изборите
  • Основна грешка на ГЕРБ - съсипването на малкия и среден бизнес
  • Тройната коалиция води в състезанието по мерене на магистрали