Правителството отмени решение на кабинета „Орешарски”, с което на екоминистъра се възлага сключването на допълнително споразумение за изменение на концесионния договор за територии от Национален парк „Пирин”, предназначени за изграждане и експлоатация на ски зона с център Банско.

Мандатът е бил даден неприсъствено в периода 4-6 август 2014 г. Поради смяната на правителството на 6 август, решението не е включено в протокола от първото заседание след приемането му, каквото е изискването на Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация, и не е приведено в изпълнение.

Още през 2013 г. WWF обяви, че евентуална промяна на концесионния договор с "Юлен" ще доведе до узаконяване на всички констатирани до момента нарушения.

Първо анализираме, после променяме

Позицията на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева е, че решението не е съобразено с разпоредбите на действащото законодателство и по същество не са извършени всички необходими анализи и фактически проверки по отношение на договора за концесия.

"Предишното правителство е заложило увеличавана на площта без да е ясно на какво основание, без да са изяснени фактите и обстоятелствата свързани с конкретните приложения към договора за концесия, без да са обследвани всички фактически обстоятелства, които са свързани с наличието на обекти, които са собственост на трети лица", заяви още Василева.

Заради това и решението беше администрирано и веднага след това – отменено.

Така на практика се спира разширение на пистите и изграждането на на нов лифт, уточняват от Министерството на околната среда и водите.

Със заповед на министър-председателя ще бъде създадена междуведомствена работна група, която да разгледа проблемите, свързани с изпълнението на договора, и да предложи варианти за разрешаването им. Ще се вземе решение и дали ще бъде повишена концесионната такса.

Работната група ще включва представители на администрацията на МС, на министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на младежта и спорта, на образованието и науката, на икономиката, на туризма, ДНСК и Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

В официалното съобщение не се посочва дали работната група ще работи с представители на екологичните организации, както и на тези, които защитават интересите на туристическия бранш.

Реакции

На този етап представителите на фирмата концесионер се въздържат от коментар.

Екоорганизации приветстваха решението, след като многократно бяха протестирали срещу проекта. Според тях част от ски-зоната на Банско е защитена територия в Националния парк „Пирин".

„То позволяваше да се узакони едно разширение на концесията с 650 хектара, без конкурс, което ощетяваше България”, посочи Тома Белев.

Туристите и скиорите обаче смятат, че трябва да има повече писти и лифтове.

Не за първи път

В края на мандата на кабинета „Орешарски”, екоорганизации алрамираха, че екоминистърът от ДПС Станислав Атанасов е позволил на офшорната компания "Маренго трайдинг" да строи нов 6-седалков лифт в Национален парк "Пирин".

С писмо до фирмата от 4 август 2014 година Анастасов й е признал сервитутно право върху 33 дка от парка заедно с право на строеж на лифта, който трябва да замени стария 3-седалков от Шилигарника до връх Тодорка.

Темата с лифтовете в Банско беше актуална и по-рано през мандата на политико-експертното правителство, като вицепремиерът Даниела Бобева се изказа "за" разширяване на инфраструктурата.

По времето на първия кабинет на ГЕРБ пък шефът на парламента Цецка Цачева и тогавашният силов министър Цветан Цветанов бяха специални гости на организиран в курортния град протест с искания за нови писти и още един кабинков лифт.