Реформа в Спешната помощ, въвеждането на електронно управление в здравеопазването и качествен контрол на Здравната каса са приоритетите на новия ресорен министър д-р Петър Москов. Обяви ги самият той при представянето на екипа си в Министерството на здравеопазването.

В екипа на Москов влизат трима зам.-министри – д-р Ваньо Шарков, Бойко Пенков и Адам Персенски. Началник на политическия му кабинет е Руслана Петрова.

Реформа в Спешната помощ

През следващата седмица екипът ще има готова концепция за развитие на Спешната помощ, която ще бъде внесена в Министерски съвет.

Реформата в сектора започва с подобряване на инфраструктурата, въвеждане на т. нар. триаж – разпределяне на пациентите на „син, зелен и червен” в зависимост от степента на спешност.

В концепцията се залага и на „кадрова обезпеченост” на Спешната помощ чрез подобряване на комуникацията между екипите. През следващата година се планира увеличаване на заплатите на медицинския персонал в сектора.

Спешни промени са необходими за увеличаване и осъществяване на контрол от страна на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса, подчерта Петър Москов. Тези промени са част от пакет мерки с краткосрочни цели на
министерството, а дългосрочните са свързани с промяна на финансирането на сектора.

Електронно здравеопазване

Министърът обеща още пациентите да получат възможност за преглед от специалист и без талон от личен лекар. Петър Москов гарантира всеки здравноосигурен пациент да има достъп до определени прегледи и изследвания тогава, когато му е нужно, а не да чака заветните талони от личния лекар.

Това ще стане възможно след въвеждането на електронна здравна карта. Министърът не посочи срок, но това се очаква да стане до година.

Така всеки ще има собствен лимит от услуги в доболничната помощ в рамките на солидарния осигурителен модел.

Още следващата седмица ще бъде обявена обществена поръчка за електронното здравеопазване.

„Едва ли има нужда да обянявам защо е нужно това нещо, но то веднъж е нужно, за да можем ние като пациенти, като хора, които ползват тази система, да имат сигурността си, да имат идентификацията си, да имат улеснения си достъп. Второ, това е единствения механизъм по който може много лесно и бързо да се получи изсветляване на паричните потоци”, заяви Петър Москов.

По отношение на електронното здравеопазване и електронното управление, министърът каза, че те са един от основните приоритети въобще на правителството и
това е начин бързо да се получи „изсветляване” на пациентския и паричния поток. „НЗОК не може да бъде пасивен платец на всичко”, подчерта Москов и уточни, че за едно и също лекарство в различни болници НЗОК плаща до 7 000 лв. разлика. Засега обаче няма възможност за промяна на здравноосигурителния пакет.

„Целта е да живеем по-дълго и по-дълго да бъдем здрави, заедно с всички мерки за изпълнението на тази цел. Особен акцент ще бъде сложен върху детското и майчино здраве”, каза още министърът.

Д-р Шарков коментира темата за специализациите на младите лекари. Има идея те да станат безплатни, а в специалностите „Патология” и „Съдебна медицина”, към които няма интерес, е възможно дори държавата да плаща на младите лекари да специализират по тях.