Макар България да има нужда от стабилност, мерките на това правителство от самото начало показват отсъствие на социална чувствителност. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в студиото на „120 минути”.

Той даде пример с 14-те замразени социални плащания, както и изоставянето на практиката работещите на минимална заплата да получават обратно данъка си. По думите на Миков, Бюджет 2015 е с най-голямата задлъжнялост от 15 години. Плащанията по лихви са в размер на 1 млрд. лева за година.

По отношение на проблемите на малцинствата, председателят на БСП призова за по-отговорно поведение и запита защо в тези „жизнени (като демографска структура) квартали” не се направят денонощни поликлиники, за да не се налага екипи на спешната помощ да мерят кръвно и температура.

На въпрос защо левицата, с обърнатата си към хората политика, не печели избори, Миков беше лаконичен: „Не сме спечелили доверието на хората”. По думите му до пролетта ще има нов конгрес на БСП, но на него няма да се избира председател.

Ако се казвах Ксавие, а не Михаил

„И друг път се е случвало посланици на „велики държави” да си позволяват да коментират конкретни казуси” – така лидерът на БСП коментира казуса с двете фирми, за които френският посланик Ксавие дьо Кабан изрази съмнения, че се източват с благословията на български съдия.

„Ако един български политик направи същото с определен казус, до днес щеше да е заличен в медийното пространство”, категоричен беше Миков, като допълни, че в подобна ситуация чуждестранният дипломат нямаше да го защити.

Все пак, председателят на БСП посочи, че е възможно дьо Кабан да е прав и трябва ВСС и инспектората да стигнат до конкретни доказателства по отношение на вината на съдия Румяна Ченалова. По думите му в съдебната система трябва да се създаде непоносимост към поведението, което петни репутацията й.