За нас очевидно става въпрос за декларативно изявление, чиято цел е да създаде допълнителни вътрешни противоречия в БСП. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков във връзка с "протегнатата ръка" на Георги Първанов за партньорство между АБВ и другите леви и центристки партии, предаде БГНЕС.

„Въпросът за партньорствата по време на местните избори не е в дневния ни ред в момента. Но първо ще разговаряме с партньорите ни от БСП Лява България. За нас е ясно, че много трудно биха се постигнали политически партньорства с една партия, която участва в дясно управление, подкрепя такова дясно управление и най-вече гласува за десни мерки”, заяви Миков.

Той подчерта, че "не може да отнемеш на работещите бедни тези 408 лева облекчения, не можеш да подкрепиш замразяването на всички социални плащания – на майките, на първокласниците, онези 14 мерки, които дясното правителство замрази като плащания, и да говориш, че си за демографска политика, държейки сметка за кризисната ситуация на страната".

Реформи или послания?

Оказа се, че по отношение на съдебната власт вътре в самата управляваща коалиция има сблъсък, има спорове, коментира Миков в отговор на въпрос дали БСП ще подкрепи актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа.

Той посочи като пример въпроса за непостоянно действащ ВСС: „Абсурдно също така му звучи, че ще има постоянно заседаващи комисии, които са помощни органи и непостоянно заседаващ орган”.

Лидерът на БСП смята, че правителството се опитва да компенсира приоритети и политики с обтекаеми и опаковани като реформи послания.

Той посочи, че същото се отнася и до „пенсионната т. нар. Реформа”, която започна с определени реформи, които после се оказа, че няма да се прилагат.

"Може би щом няма да се прилагат, правовата държава е редно да има един отменителен закон, а не премиерско вето по неприлагане на законите. Защото правовата държава не е само реформата на съдебната власт", заяви Миков.

Външнополитическо и президентско

За това какво ще направи БСП по повод санкциите към Русия, Миков каза, че ще отстояват разглеждането в комисии в НС с всички аргументи защо санкциите и ответните санкции на Русия срещу страните от ЕС са изключително вредни за икономическото развитие на ЕС и водят до тежки загуби за България.

В отговор на въпрос за изказванията по повод президентски избори, Миков каза: „Аз харесвам идеята на г-н Борисов дама да бъде президент на България”.

Той подчерта, че има доста време дотогава и припреният интерес по тази тема подменя други важни въпроси на ежедневието.