АБВ се утвърждава като социален коректив в парламента и в българската политика като цяло, каза президентът (2002 г. - 2012 г.) Георги Първанов в словото си по повод на една година от рестарта на политическия си проект, предаде БТА.

Той отбеляза, че равносметката за изминалата година е по скоро позитивна - равносметка на развитие, с приливи и отливи, с колебания и търсене в неясна обстановка. По думите му още в първите стъпки АБВ е била подложена на "приятелски огън".

Изборите, според Първанов, са били тежко изпитание заради липсата на достатъчно финанси, достатъчно структури и заради медийно затъмнение.

За и против пренарежданията

Първанов заяви, че АБВ подава ръка за открит диалог за търсене на общи действия и за участие в местните избори с общи кандидатури на всички леви и центристки партии в България.

Той отбеляза, че съпартийците му ще излязат със солиден анализ за първите 100 дни на правителството и на тази основа ще препотвърдят или преосмислят границите на управленските, на политическите компромиси, които могат да допуснат.

„Искаме съдбата на кабинета да зависи от това доколко си върши работата, а не от прищевките и мераците на определени политически сили. Ако някой си мисли, че целта е да се устиска до президентските избори, когато да има ново пренареждане, то тогава такава игра ще бъде без нас", допълни лидерът.

Според него управленската програма на правителството, което предстои да бъде гласувана е "нелоша на първо четене, но не е и добра". Изброени са стотици рутинни неща, които министерствата трябва да правят, независимо коя партия е на власт, а приоритетите са 180, което означава, че няма приоритет, коментира Първанов.

На власт, но будни

„Имаше съмнения, че като млада партия ще се обезличим в условията на едно дясно мнозинство, особено като познаваме методите на управление на ГЕРБ”, заяви Първанов.

По думите му имало е опасение у някои, че ГЕРБ са дали рисковите министерства, в т.ч. и социалното, на партньорите, за да се "оправдаят с нас за отсъствието на политики и реформи в тези деликатни сфери". „Към днешна дата не мога да дам окончателен и категоричен отговор дали властовият ни ангажимент беше верният ход, но има позитивни тенденции, които ни дават основание за самочувствие”, заяви лидерът на АБВ.

Той припомни реализираните в кабинета политики, сред които добавките за пенсионерите по Коледа, увеличението на минималната работна заплата и на минималния осигурителен доход, като изтъкна заслугите на вицепремиера Ивайло Калфин за това.

„Не искам досегът с властта да ни приспи в летаргичен сън, ще бъде много лошо ако загубим инстинкта за справедливост, който ни подтикна към създаването на нова формация”, заяви лидерът на партията и допълни, че ще охлади амбициите, които търсят в АБВ реализация на личния си интерес.

По думите на Георги Първанов АБВ е фактор на стабилност - не прави скандали по кадрови и други дребни въпроси, не заиграва с патриотарски или популистки позиции, но държи предсказуемо и последователно на политиките, заради които е в парламента.