Методи Андреев – първият депутат от действащото Народно събрание, порицан от Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, смята, че е бил „опраскан“, заради публичната му подкрепа на предложения за конституционни реформи.

Това разказа самият Андреев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Той беше наказан в началото на месеца за нарушаване на нормите за етично поведение на народен представител след писмо от главня прокурор Сотир Цацаров. Андреев беше обвинен е указвал натиск за назначаването на свое протеже за шеф на полицията в Първомай.

„В комисията беше проведено изключително жалко обсъждане“, каза Андреев. По думите му самата прокуратура е започнала преписка по сигнал на бившия шеф на полицията в Първомай. След разследване е било установени, че няма основания и данни Андреев да е извършил престъпление. Преписката е прекратена и е отказано започването на досъдебно производство.

До тук всичко е нормално – някой нещо твърдял, други разследвали. От тук започва прецедентът, каза Андреев.

Според Правилника за организация и дейността на НС главният прокурор може да пише писмо на парламента, отнасящо се до депутат, само в един случай – когато след разследване е установено престъпление и трябва да започне досъдебно производство. Тогава главният прокурор пише, за да поиска имунитета на даден депутат.

В случая обаче, без никакво правно основание, главният прокурор праща писмо в НС, в което твърди, че Андреев е нарушил етичния кодекс на НС, каза депутатът.

„Аз също пуснах сигнал до ВСС, че главният прокурор е нарушил кодекса на магистратите“, каза Андреев. Той добави, че е подал сигнала на 30 декември, но от тогава – ни вест, ни кост“. „Това се случва в прокурорските държави“, каза Андреев.

Ако съм искал да назнача свое протеже в Първомай, въобще нямаше да се обадя на лицето, което ме обвинява. Както знаете депутатите имат други схеми, по които се случва това – има министри, има главен секретар, каза Андреев.

Депутатът посочи, че когато е станал народен представител от този регион, вече е имало голяма папка с данни за нарушения в полицията в Първомай. Той ги е предал на министъра на вътрешния министър Румяна Бъчварова, след като бившия шеф на РПУ-то правел проверки, но така и не открил нарушения. Впоследствие в полицията в Първомай беше установена тежка корупционна обстановка.

Имам основанието да твърдя, че заради публичната ми подкрепа за седемте предложения на „Правосъдие за всеки“, което направих на 24 ноември, на 25 ноември главният прокурор се активира и изпрати въпросното писмо, каза Андреев.

Предложенията са свързани с продължаване на реформите в конституцията и засягат прокуратурата.

Вижте целия разговор във видеото.