43-тият парламент прие възможните изменения в Конституцията, каза лидерът на ДПС Лютви Местан, след като депутатите одобриха окончателно на трето четене поправките в основния закон.

Ако някой иска по-дълбоки реформи, трябва да прозрем, че синонимът на радикални реформи се казва учредяване на ново Велико Народно събрание, отбеляза той.

Лидерът на ДПС подчерта, че учредителят е изравнил статута на съдии, прокурори и следователи по отношение на техния имунитет, независимост и несменяемост, независимо от различната им функционалност, и е казал, че промяната на статута им има пряко отношение към принципа на разделение на властите, и не може Обикновено Народно събрание да променя този статут.

Отричането на днешното постижение е проява на национален нихилизъм, който ще вреди на образа на България, подчерта Местан.

Принципът "целта оправдава средствата", дори когато те са противоконституционни, е болшевизъм, директна изява на болшевизма като начин на мислене, който се проявява в своята българска дясна редакция, коментира той.

Според него партийният егоизъм се прицелва в определени персони с цел персонално овладяване на части от съдебната власт. Вие сте целели да имате своя Филчев, но не такъв, какъвто се случи, а такъв, какъвто си го представяхте или бяхте планирали лабораторно преди 19 години, коментира Местан.

Днес 43-то НС си свърши работата, идва ред на процесуалните закони и на Закона за съдебната власт. Там се проявява истинската компетентност на един министър, допълни Местан и заяви, че за година и половина нищо реформаторско не е предложено по тях.

Ние нямаме нужда от хиперболизиране на силата ни, защото имаме толкова сила, колкото ни е отредил избирателят, заяви Местан по повод на коментари, че приетите промени в Конституцията са на ДПС и ГЕРБ и ДПС е успяло да извади РБ от властта.

Ако наистина изглеждаме силни в очите ви, нашата сила извира от идеологическата ни определеност, достатъчно последователни сме в отстояването на политическите си позиции, заради които получаваме растящо доверие на българския избирател, отбеляза той. За разлика от други, чийто вот на последните местни избори наистина заслужава едно "ха-ха", допълни Местан.