ДПС се разграничава решително от едни много странни гласове, които се чуват за бъдещето на Македония, заяви лидерът на движението Лютви Местан. ДПС категорично осъжда дори внушенията за нарушаване на териториалната цялост и границите на Македония, допълни той.

„Ние сме за суверенна Македония, която да се развива като демократична държава, в която ще бъдат спазени правата на всички малцинства. Всякакви внушения и идеи за промяна на териториални граници на Македония са не просто опасни, а биха могли да имат и мракобесен ефект”, посочи той.

Местан обясни, че въпросът за това Западните Балкани да бъдат ускорено интегрирани в ЕС придобива нова сила.

„Решенията за налагане или отменяне на мораториуми не трябва да се взимат във връзка с оценката ни за една или друга балканска конюнктура. Интеграцията не е заради министър-председателите, а заради гражданските общества на младите демокрации. Не може да стои в сивата зона между запада и изтока. Западните Балкани трябва да са част от общото интеграционно поле на ЕС”, уточни лидера на ДПС.

Той отново повтори, че събитията в Куманово са актуализирали и стойността на българския етнически модел. „Нашият модел е алтернативата на гражданските конфликти", каза още Лютви Местан, като пак критикува изказвания на Патриотичния фронт.