Според Мая Манолова трябва да се помисли за увеличаване на броя на членовете на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Тя подчерта, че комисията трябва да има зам.-председател.

По думите ѝ трябва да бъде разширен обхватът на закона. „Прави впечатление, че един широк кръг позиции, на които държавата е делегирала функции, не попадат в обхвата на закона. Например – частните съдебни изпълнители, членовете на различни органи, които разпределят публични и европейски пари”, уточни Манолова.

Според нея може да се помисли всички тези длъжности, които боравят с европейски пари, да подлежат на контрол на този закон.

Манолова каза още, че скандалът с прословутото тефтерче на Филип Златанов отекнал със сила в съзнанието на българските граждани, защото се оказало, че „органът, който трябваше да ограничава хората във властта, на практика е бил подвластен на политическо влияние и е изпълнявал поръчки”.

„Тефтерът "Златанов" е брънка от системата, в която работят такива "независими" органи, надявам се заедно да успеем да променим начина и стила й на работа”, заяви Кирил Добрев от БСП.