Вицепремиерът Меглена Кунева призова членовете на Висшия съдебен съвет да подадат оставки.

Всички ще помним, че това е институция, която е загубила репутацията си, заяви Кунева по повод на скандалите в кадровия орган и прогнозира, че на всички следващи членове ще им бъде много трудно именно заради репутацията на Съвета.

Попитана дали всички членове на ВСС трябва да подадат оставки, Кунева отговори, че това е персонално решение за всеки, но на тяхно място тя би спасила репутацията на институцията.

Ако ВСС се разпусне сега, трябва да се има предвид, че след около три месеца се очаква нов Закон за съдебната власт, в който са заложени нови правила за избор на членове на Съвета. Освен всичко останало е важно и дали ВСС може да бъде полезен с работата си. А това трябва да преценят членовете му, добави Кунева, цитирана от БТА, и уточни, че е добре кадровият орган да направи вътрешно разследване по случая.

Кунева припомни идеята на РБ контактите между магистрати и политици да са публични. За тези разпоредби отново ще поискаме подкрепа в парламента, за да е ясно, че когато се общува със съдебната власт в професионално качество, това не може става неофициално, посочи още Кунева, визирайки есемес скандала.

Още през миналата седмица България е върнала корекции по черновата на доклада за проверка и сътрудничество в областта на съдебната реформа, който се очаква да бъде оповестен в сряда.

Това, което страната ни е върнала към ЕК, са корекции на дати, заглавия на закони, каза Кунева и бе уточни, че няма сигнали от страна на ЕК, че България може да бъде отделена от Румъния.

Антикорупционният закон е готов, съобщи Кунева и допълни, че текат обсъждания с парламентарните групи.