Кристалина Георгиева е била единодушно одобрена от евродепутатите за комисар по бюджета и човешките ресурси. Решението е взето от трите комисии, които я изслушаха днес - по бюджет, бюджетен контрол и правни въпроси. За единодушната й положителна оценка съобщи говорителят на ЕНП в бюджетната комисия Жозе Мануел Фернандес.

Постигане на възможно най-добър резултат от всяко вложено евро, предпазване на европарите от злоупотреби и висок морал на еврочиновниците - това обеща Кристалина Георгиева на изслушването си пред Европейския парламент.

В Брюксел българката три часа защитава номинацията си за втори мандат като комисар. Кристалина Георгиева се яви на изслушването със самочувствието на един от най-успешните комисари от настоящия екип на Жозе Барозу. Новият й ресор включва бюджета, контрола за злоупотреби с европари и човешките ресурси.

Широкият спектър от отговорности предизвика и палитра от въпроси на евродепутатите - всеки от различна държава и с различен акцент. Българката отговаряше убедително и без да се колебае, макар че не винаги навлизаше в детайлите, за които питащите настояваха.

Във времена на трудности за толкова наши граждани, трябва да използваме бюджета си мъдро. Трябва да се справим с щетите, нанесени от проточилата се криза, върху нашата конкурентоспособност, върху пазара на труда, върху стандарта ни на живот и върху вярата на хората в европейския проект, отбеляза Георгиева.

На въпрос как е била избрана тъкмо за този ресор, Георгиева обясни, че като е чула за какво трябва да отговаря, й се е изправили косите. Тя обаче разчитала на своя опит като вицепрезидент на Световната банка.

Очакванията бяха българката да получи одобрението на евродепутатите. Още преди началото на препитванията в понеделник беше ясно, че проблеми може да възникнат около кандидатите за комисари от Испания, Франция и Великобритания.

Кристалина Георгиева е предложена от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за един от неговите седмина заместници. Тя ще отговаря за бюджетните въпроси и измамите. Тя е втора по популярност във Фейсбук сред новите еврокомисари, показва анализ на социалните мрежи на специализиран италиански сайт.

Окончателното утвърждаване на Кристалина Георгиева като еврокомисар и заместник председател на ЕК ще бъде на 22 октомври. Новата Комисия трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември, когато стартира нейният мандат. Ако Кристалина Георгиева бъде одобрена, тя ще отговаря за 1000 милиарда или 1 трилион евро за следващия мандат. Толкова е бюджетната рамка на ЕС за периода 2014-2020 г.

Българският кандидат за заместник-председател на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси приведе силни и убедителни аргументи за своите приоритети пред членовете на Европейския парламент, а стабилното й представяне контрастира с мъчителните изслушвания на няколко нейни колеги, пише сайтът „Юрактив”.

Изглеждаше наистина изслушването й хареса, докато за други кандидати това изживяване изглеждаше като мъчение. Когато евродепутати от Партията за независимост на Обединеното кралство опитаха да я изкарат от равновесие, Георгиева си спечели аплодисментите на присъстващите в залата, отбелязва „Юрактив”.