Без бонуси за участие в бордове, комисии, работни групи остават държавните служители. Това предвиждат промени в Закона за администрацията, които правителството гласува днес.

Основният мотив на правителството е, че тези бонуси не са обвързани с конкретни резултати и по никакъв начин не мотивират чиновниците да са по-съвестни в работата си. И още - че тези бонуси правят заплатите в администрацията непрозрачни за обществото.

Чиновниците обаче няма да разчитат само на официалната си заплата. И в бъдеще те ще могат да получават бонуси, но за добре свършена работа. Максималният размер е до десет допълнителни заплати в годината.

Отделно държавните служители ще може да продължат да участват и да получават възнаграждение за подготовка, управление, контрол и мониторинг на евро проекти. Там обаче възнаграждението идва от европейските пари. Точно такива проекти, за каквито днес правителството прехвърли за управление европари на 19 кметства.

Общо 67 млн. лева по програма за развитие на селските райони ще получат 19 общини. За да ги усвоят, местните власти ще трябва да разработят собствени проекти, да направят конкурси и да изберат изпълнители. Договорите бяха подписани в Министерския съвет.

От Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" ще помагат на общините при подбора на проектите и изготвянето на процедурите.

„Това са пари, които в малките населени места хората могат веднага да ги почувстват в строителството на детски градини, спортни площадки, инфраструктура, канализация” каза премиерът Бойко Борисов.

От земеделското министерство отчетоха, че парите по тази програма вече са договорени на 100%. Според премиера, до края на годината общото усвояване на европарите ще достигне 40-45%, а до края на мандата на правителството над 80 на сто.

Окончателното решение, дали да се отрежат бонусите за чиновниците ще вземе Народното събрание, което трябва да гласува предложените от правителството промени на Закона за администрацията. Заради тези корекции ще бъдат променени и Кодексът на труда, законите за филмовата индустрия, културата, концесиите, хазарта, обществените поръчки, научните изследвания, Семейният кодекс - общо над 15 нормативни акта.  

Промените бяха подготвени след скандала с бонусите сред държавните служители, разразил се в началото на годината. Тогава бившият управител на Здравната каса Нели Нешева бе освободена от поста, а премиерът Бойко Борисов нареди всички министри, зам.-министри, членове на политически кабинети, областни управители и заместниците им, да си върнат допълнителните възнаграждения за последните две години.