Управляващите дадоха заден ход за допълнителния данък до 2 процента заради предстоящите избори. Имам подозрения, че след изборите ще го направят. Това прогнозира в предаването „Лице в лице” на bTV Корнелия Нинова зам.-председател на ПГ на БСП.

Тя отбеляза, че законопроектът още си стои на страницата на финансовото министерство, въпреки че вчера председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че идеята няма да бъде обсъждана дори в Министерския съвет.

Социалистката изброи четири лъжи на управляващите, свързани с промените в данъчната политика, които щеше да предложи кабинетът.

В програмата на правителството им е записано, че данъците няма да се вдигат, а с това предложение се вдигат.

Втората лъжа според нея е свързана с говоренето, че в бюджета има събрани 2 млрд. лева повече приходи. „Няма логика да имаш 2 млрд. лева повече в бюджета и в същото време да вдигаш данъците на тази беднотия”, коментира Нинова. Имаме съмнения дали този излишък съществува, или е изхарчен, отбеляза още Корнелия Нинова.

Обещават, че ще оставят у хората повече разполагаем доход, а в този данъчен закон пише, че 500 млн. лева допълнително ще се вземат от хората, допълни тя.

По думите й четвъртата лъжа е свързана със санирането. „Досега санираните сгради бяха освободени от данък, сега в този закон привилегиите се отменят. Санираните сгради ще плащат данък сгради плюс тези 2% допълнително към общинския бюджет”, разясни Нинова.

Тя се опасява и от задълбочаване от регионалните различия. „Големите общини няма да вдигнат данъка, защото имат достатъчно приходи. Малките, притиснати от недоимък, ще бъдат принудени да вдигнат и хората и фирмите ще местят регистрациите си към големите общини, за да не плащат допълнително данък. Това означава все по-голямо струпване в големите общини, а в малките – все по-голямо обезлюдяване”, отбеляза Нинова.

Според нея ще настане хаос и в администрацията. „Представете си това движение из цялата страна на регистрации на фирми, на хора, които живеят в Перник, но работят в София например”, каза още Нинова.

По думите й това би било възможност и за политически натиск.

„На свои общини отпускаш голяма държавна субсидия и няма нужда да вдигат данъка. На други общини, които не са ти удобни, намаляваш държавната субсидия, те не могат да се издържат и са принудени да вдигнат данъка. Естествено е населението на тези общини да не си хареса кмета”, посочи тя.

Този механизъм залага риск от злоупотреби, смята Нинова.

Нинова посочи, че е гласувала за изключването на Георги Кадиев от ПГ на левицата по вътрешни убеждения, след като той се впусна в кметската надпревара за София, въпреки че левицата има свой кандидат. „Когато се работи в екип, когато се работи по правила, които всички сме приели, тези правила се спазват”, аргументира се тя.

„Георги е умен мъж, той си направи избора. Времето ще му покаже, че този избор беше грешен. Страх нямаме. Имаме амбиция да водим силна кампания и да имаме добър резултат в София”, подчерта Корнелия Нинова.