Отношението на новия председател на БСП Корнелия Нинова към ГЕРБ и Бойко Борисов няма да си промени. Ще е различно обаче отношението на парламентарната група и на партията към управляващите – тя ще стане ясна и категорична опозиция. Това каза в ефира на bTV Нинова, която е първият в историята на БСП председател жена и първият, който побеждава настоящ „червен” лидер.

До края на годината ще бъде разработен национален план за алтернатива на ГЕРБ във всички сектори. Той ще бъде изготвен „с възможно най-широк кръг от обществото – учени, млади, съюзи на инвалидите, пенсионери, всички, които имат нужда от БСП като лява партия”.

Нинова беше наричана от съперниците си „десен кандидат”, но през цялата кампания запази мълчание. „Братоубийствените войни правят партията по-слаба”, посочи тя и изрази надежда, че ще може да работи и с тези, които са били против нея на конгреса.

„Лявата политика, алтернативата на това, което се случва днес в България, ни обединява и нямаме никакви различия в това. Всеки ще получи възможност да направи тази политика реалност”, каза Корнелия Нинова.

Тя все още няма екип. Не е ясно и дали в него ще влезе бившият социалист №1 Михаил Миков. Утре двамата ще проведат среща, след която вероятно ще стане ясно и това.

Естественият лидер

„Този конгрес показа, че партията има инстинкт за самосъхранение и избра естествения си лидер”, коментира в студиото на „120 минути” Весела Лечева от Националния съвет на БСП.

Според нея до момента левицата е назначавала ръководителите си, а в последните години е имало „тежки компромиси” и изместване на властта към обкръжението на лидера. Като най-сериозна грешка на БСП Лечева посочи това, че програмите на партията, макар и добри като документи, са оставали само на хартия.

„Радвам се, че най-после ние избрахме човек, който се одобрява не само от нашите симпатизанти, който има широка външна подкрепа”, каза още тя.

Весела Лечева не вижда проблем в евентуално сближаване с политически проекти като „Движение 21” или АБВ, предвождани от бивши кадри на Столетницата: „Политиката е да градиш мостове, а не да градиш стени”.