„Аз оставам социалист. Ползвам случая да заявя, че подавам оставка като председател на парламентарната група, за да може новото ръководство на партията да предложи и ново ръководство на ПГ”, каза Михаил Миков, след като загуби втория тур на изборите за председател на БСП.

С 46 гласа разлика – 395 срещу 349,  за нов председател на столетницата беше избрана Корнелия Нинова.

„Искам да благодаря на делегатите, че ме освободиха от една изключително тежка отговорност”, каза още Миков и пожела на Нинова „на добър път”.

„Днес след изборите, за които много се говореше, че парàта ги прави, се видя, че други ги правят, в кулоарите, така че тези обвинения да отпаднат от БСП като демократична партия”, добави Миков.

Нинова пък обеща пред делегатите да не ги разочарова и увери, че няма да ги предаде.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ние заедно от утре ще променим БСП, заедно всички, и ще я направим единна и сплотена зад лявата идея”, бяха първите думи на Нинова, след като резултатите от балотажа станаха ясни.

Новият председател на БСП се обърна с молба към делегатите да предат на членовете на партията в цялата страна поздрави и благодарности за всичко, което правят за каузата и за идеята на лявото.

„Предайте им да бъдат здрави, силни, хора с енергия и с надежда, защото можем и ще направим България солидарна, справедлива, равноправна, суверенна държава”, каза още тя.