Бившият зам.-министър на финансите Кирил Ананиев не искал да взима бонуси. Дори бил наречен "емоционален" заради отказа от премии. Въпреки това получил сумата от 540 хил. лв. Ситуацията на взимане и даване той разясни сам в студиото на „Тази сутрин”.

Ананиев изтъкна, че не той определя размера на премията. Не можел обаче да излиза от правилата, според които нормативни актове задължават всеки чиновник да вземе полагащия му се бонус.

Разходването на парите бившият зам.-министър обясни с благотворителност. Направил десетки парични преводи за лекуването на болни деца. Доказателства към думите му обаче липсват, тъй като нямал документи за всички финансови акции.

Кирил Ананиев одобри поетата политика от правителството за връщане на бонусите от политически назначените държавни служители. Дори призова бившите си колеги от кабинета на Тройната коалиция, също да върнат надвзетото, ако не са го направили вече.

Скандалът с бонусите тръгна от най-висшия кабинет в НЗОК, в който бившият управител Нели Нешева прибрала над 13 хил. лв. Като бивш шеф на Управителния съвет на касата Ананиев оцени работата си на "задоволителна". И не само - по негово време тя била сред трите най-стабилни институции.