603 675,62 лева са постъпили в специално откритата сметка за връщане на бонуси. Това стана ясно от думите на премиера Борисов преди началото на правителственото заседание. Днес изтече крайният срок за връщане на премиите, който премиерът даде на министрите, техните заместници, членовете на политическите кабинети, областните управители и техните екипи.

От думите на Борисов стана ясно, че от 2009 г. досега парите, взети от изброените категории чиновници, са върнати до стотинка. Първоначално всички те трябваше да върнат сумите в края на миналата работна седмица, в противен случай премиерът се закани, че ще има уволнения. В последствие обаче срокът бе удължен до днес.

Последен с допълнителното си възнаграждение от 3000 лева се е разделил парламентарният секретар на министъра на културата Рашидов. Началникът на кабинета на министъра на околната среда Нона Караджова не е върнал взетите допълнително пари и е освободен от поста си.

Борисов обяви, че при събирането на данните за бонусите на ГЕРБ от 2009 г. досега е направена и справка за периода от 2005-а до 2009 г. и утре ще има пълната яснота за бонусите, взети от предишните управляващи.

„Само един пример ще ви дам - зам.-министър Кирил Ананиев (заместник на Пламен Орешарски в „Тройната коалиция” бел.ред.), който след това стана съветник на президента Георги Първанов, е взел за неговия си мандат 540 хиляди лева”, посочи Борисов.

И продължи: „Вчера Първанов каза, че ГЕРБ вече сме нямали право да бъдем морален съдник. Виждате, че когато при нас има недоразумение или някой от министрите, или заместниците му, не е разбрал точно какво съм му казал като указание... Не знам в историята дали има случай чиновници да са върнали законно взети пари, такива суми в бюджета и в такава целева сметка”.

„Призовавам в тази сметка да бъде преведен хонорарът на Ахмед Доган (за „Цанков камък” – бел. ред). Цинизмът, с който Лютви Местан ме запита – какво ще ги направим (чиновниците – бел.ред.), ето какво ги направихме – половината ги уволнихме, другите си ги върнаха парите. Да видим те какво ще направят сега”, каза Борисов.

Доган, който все по-рядко се появява преди медиите, отговори на Борисов, след като се срещна с президента Плевнелиев.

Хонорарът не е бонус

Всяка власт дефинитивно трябва да стимулира своите служители. Който не разбира това, значи не разбира от пазарна икономика или си представя властта във виртуални светове, които нямат общо с реалния живот, заяви Доган.

Той обясни, че не е министър, за да върне комисионната от „Цанков камък”. „Хонорарът не е бонус”, кратко заяви лидерът на ДПС.

„В условията на бедност, на криза, всеки проблем може да се превърне в гръмоотвод, с оглед търсене на виновници, нови дяволи, сатанизиране и т.н.”, подчерта Доган.

Той е убеден, че задължително трябва да има стимулиране, стига да има правила за това. „Всяка политическа власт трябва да има инструменти за стимулиране. Това не е грях”.

Уточни, че е важно това стимулиране дали е за политическа лоялност или за конкретно свършена работа.

„Ние не сме против бонусите и против допълнителното материално стимулиране, но по ясни правила, те да не служат за партийна, а за държавна политика. Ние не казваме, че предишното правителството не е давало бонуси, но от това не е правило политика. В последния мандат бюджетните излишъци бяха космически, но това не бяха бонуси. Сега ситуацията е друга и раздаването на бонуси има съвсем друг ефект. Преди, ако проблемът е бил защо бонусите не са били достатъчно високи, сега е – защо изобщо ги има”, заключи той.

Правили са милионери

Борисов призова Станишев и „всичките негови заместник-министри, министри, парите, които са взели от бордовете, през своите години на управление, защото им напомням и давам пример, че в Исландия бившият премиер за това, че е скрил информация за кризата, го разследва прокурор”, добави премиерът с уточнението, че медиите имат запис как Станишев обяснява, че в България няма криза.

„С една дума – те са си раздавали бонуси, вземали са маса пари, виждате, какви суми, произвеждали са милионери, защото над половин милион е взел само един зам.-министър, да бъдат така любезни в тази сметка да си преведат парите и тогава могат да ни задават въпроси на нас”, каза Борисов и отправи благодарности към министрите си.

120 милиона

Станишев също отговори на Борисов контраатакувайки, че за последните около 3 години ГЕРБ са си раздали 120 милиона лева.

"ГЕРБ казаха – ние няма да вземаме. Лъжат. Постоянно лъжат. Прикриват голямото раздаване. Това далеч не са всички бонуси, които са раздадени", заяви Станишев, коментирайки очевидното разминаване в думите на Дянков за това колко пари се очаква да се върнат и сумата, която вече е върната.

По думите му само за миналата година по груби сметки са раздадени близо 40 милиона лева – без прозрачност и яснота на критериите. „За три години вероятно са около 120 милиона лева – раздадени на техните политназначенци”, добави Станишев

Той призова управляващите да не се прикриват само със зам.-министрите, защото навсякъде в администрацията са сложени „некомпетентни гербери”.

„По време на моето управление се раздаваха бонуси на всички хора. Най-големият бонус, който бе даден, бее за българските пенсионери. За 4 години те получиха около 1 милиард лева – само от коледните пенсии. Държавата осигури 10 милиарда лева за увеличение на пенсиите. И тях ли иска да ги прибере премиерът?”, заяви соцлидерът.

При предишното правителство имаше излишъци, трупаха се резерви и бонуси се даваха най-вече на българските граждани. „Бонуси се дават, когато си на плюс”, смята Станишев.

Той препор%