Безспорно, упорството на г-н Искров да седи на поста си е нещо много вредно за България в момента и аз продължавам да се надявам, че той ще прояви разум. Това заяви в Русе съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде БГНЕС.

"Не сме готови и мисля, че това е все пак правилното, да разклатим държавата, като вземем едно незаконно решение за прекратяване на мандата, защото то би било след това оспорено, изобщо доста проблеми би създало", подчерта Кънев.

Според съпредседателя на РБ, има нужда от сериозни промени в сферата на финансовите регулатори: "Със сегашното ръководство на БНБ, със сегашното ръководство на Комисията по финансов надзор и най-вече с практиките, които те са наложили, България няма да бъде страна, в която да се вкарат големи чуждестранни пари. Тя не излъчва достатъчно сигурност”.

Във връзка с това Радан Кънев коментира, че най-късно до октомври, когато изтича мандатът на Иван Искров, мнозинството трябва да е готово „с много сериозен кандидат за управител на БНБ, който да излъчва съвсем различен тип на управление”.

Според съпредседателя на РБ, номинацията трябва да е предшествана от избор на нови зам.-управители, които излъчват „воля за промяна”, а също и от законодателни промени и рокади в КФН.

Дотук добре

"Без колебание мога да кажа, че за този кратък период и предвид много тежката кризисна ситуация, в която България се намира от години вече и над двугодишната политическа криза, България е изключително силно стабилизирана. Аз за себе си мога да кажа, отвъд надеждите ми по отношение на постигната стабилност", коментира Кънев.

Той уточни, че оценката му се отнася както за международното положение на България, така и за икономическото развитие и доверието в институциите

Според него обаче има нужда по примера на Румъния да се направят много бързо и много сериозни реформи в правосъдието, за да се покаже, че България е действително държава, в която властва законът.

Изолаторски блок

По отношение на местните избори Радан Кънев заяви, че е необходимо да се изолира ДПС от местната власт по подобие на изолацията от централното управление.

„Ако искаме този модел на корупция, който свързваме с ДПС, да бъде трайно ограничен, не трябва да допуснем по никакъв начин те да формират мнозинства за втори турове, мнозинства в Общинските съвети, и да имат много общински кметове в България. Особено пък да спрем инвазията им на местни избори в райони, където етническо турско население няма. Това е доктрината "Местан" за заместване на разочарованите хора от турски етнически произход, които не гласуват вече за ДПС, с платени избиратели от ромски етнически произход", коментира Кънев.

Той не отговори директно на въпроса дали има вариант за квотен принцип между РБ и ГЕРБ при участието на местните избори:"Не виждам в ГЕРБ готовност и достатъчна оценка на сериозността на ситуацията. Аз мисля, че те в момента си мислят, че могат да спечелят всичко сами, а това е много опасна надежда".