Минималната заплата да бъде различна за различните браншове и да се договаря между синдикати и бизнес - това предлага социалният министър Ивайло Калфин.

В момента минималната заплата се определя административно, с решение на правителството, и е еднаква за всички браншове. В момента тя е 380 лева, а догодина би трябвало да стане 420 лева.

Това, което иска социалният министър, всъщност е нещо, което от години се обсъжда, сега той му дава зелена светлина.

Вместо минимални осигурителни прагове, синдикати и бизнес да договарят минимални заплати за всеки бранш и длъжност. Тъй като в момента осигурителните прагове не са минимални заплати, шефът има право да плаща под тях.

В хранителен магазин например продавачите се осигуряват на прага от 500 лева. Заплатите им обаче са със 100 лева по-ниски от прага.

Катерина е наета в магазина преди половин година. Идеята прагът да стане минимална заплата и се струва мечта, а не реалност.

"Разбира се, че е добре, но не смятам, че ще стане възможно, петстотин лева трудно някой ще даде, първо това трябва да отговаря на оборота, въпреки че магазинът е оборотен, все пак - много хора сме, има други разходи", обясни Катерина Йонкова, продавач-консултант.

Социалният министър Ивайло Калфин твърди, че често се обясняваме пред Европейската комисия какъв е смисълът у нас да има едновременно минимална заплата и минимални осигурителни прагове. И че по-добрият вариант е бизнес и синдикати просто да договарят минимални заплати, под които шефът да не може да плаща.

"Аз ще предложа на синдикатите и на работодателите да вървим в тази посока, по принцип сега работим върху критерии за определяне на минималната работна заплата", обясни Калфин.

Собственичката на хранителния магазин се притеснена, че ако се договорят минимални заплати, колкото сегашните осигурителни прагове, ще трябва да съкращава хора.

"Това е много добре, което предлага министърът, но покупателната способност на населението ни е малка и просто няма начин. За да дам аз тази заплата, трябва да махна едната работничка", заяви Йонка Нончева, собственик на магазин.

В следващите няколко месеца Калфин ще преговаря със синдикати и бизнес. Ако се разберат, договарянето на минимални заплати по браншове ще започне от догодина, за да влязат в сила през 2017-а. 

50 милиона лева за коледни добавки за пенсионерите поиска още Калфин. Отпускането на сумата засега изглеждало възможно. "Великден и Коледа в последните години се раздават бонуси, аз се надявам тази практика да продължи, има разбиране в кабинета", разясни Калфин.

Решението обаче ще бъде взето през декември, тъй като с пари от бюджета предстои да се направят плащания към еврофондове и едва след тях ще е ясно дали ще останат пари за пенсионерите.