Убеден съм, че българските граждани не са виновни за тази дълбока криза в енергетиката. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов, след като беше избран от Народното събрание.

„Заявих по време на изслушването във вторник е, че моя задача е да повиша независимостта, авторитета и капацитета на КЕВР. Освен това трябва да бъдат решени спешни задачи в българската енергетика, а имено финансовото оздравяване на НЕК и бързи стъпки за либерализиране на пазара и създаване на електроенергийна борса“, каза той, цитиран от Фокус.

„От този момент след, моето избиране, аз изцяло ще спазя закона за независимост на регулатора“, изтъкна председателят на КЕВР.

Той каза, че се надява да няма увеличение на цената на тока. „Мерките, които трябва да бъдат предприети са мерки, които да доведат до реформа в българската електроенергетика“, поясни той.

БСП още се чудят дали да участват в КЕВР

От БСП участвахме коректно, предлагайки експерти с изключителна квалификация, но се оказа, че има списък, който показва, че органът е избран чисто политически. Нашият кандидат Димитър Кочков бе избран с внушително мнозинство, но не положи клетва. Във вторник ще решим дали той да влезе в състава на КЕВР.

Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

„Вътрешните "размирици" в БСП не ни позволиха да изберем пълен състав на КЕВР”, обясни на брифинг в парламента председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ.

Различните лобита в БСП не можаха да се разберат кого от кандидатите си да подкрепят за КЕВР, защото всеки от номинираните имаше групичка в БСП, която го подкрепяше, отбеляза председателят на енергийната комисия.

По думите на Добрев, регулаторът ще заработи и с 8 членове.