Честванията на 70-годишнината от спасяването на българските евреи и на 1150-годишнината от Великоморавската мисия на Кирил и Методий ще са основен акцент във външнополитическата програма на президента Плевнелиев, обявиха от администрацията на „Дондуков” 2.

С мащабна програма, в която са ангажирани Народното събрание, Министерски съвет и Външно министерство, честванията ще се пренесат и в чужбина – със събития в САЩ, Израел, както и по-голяма част от европейските столици. Старт на честванията ще бъде даден с церемония в централата на ЮНЕСКО в Париж, посветена на жертвите на Холокоста. На събитието реч ще произнесе и българският държавен глава.

Кулминацията на честванията е предвидена за март с церемония в Народното събрание, на която е поканен и израелският президент Шимон Перес. От Тел Авив обаче все още няма потвърждение за визитата му. Чествания са планирани и за американската столица Вашингтон, където Плевнелиев също ще присъства.

По думите на президента „фокусът на събитията не е върху обсъждането на спасяването на евреите сред висшите политически среди, а върху силата на гражданското общество и множеството съсловни организации, които с петиции са довели до решението на българските власти за спасяване на евреите”.

Имената на хората, подписали петициите, както и техните биографии, ще бъдат представени на изложба на Външно министерство. Говорителят на ведомството Весела Чернева обясни, че има четирима български консули, спасили хиляди евреи от Полша, Чехия, Германия чрез издаването на транзитни визи за трети страни.

Изложба организира и Държавна агенция „Архиви”, посветена на живота и спасяването на българските евреи.

По повод годишнината от мисията на братята Кирил и Методий Росен Плевнелиев ще присъства на специална церемония в Словакия, на която е поканен и папа Бенедикт XVI.

Много наситена се очертава и икономическата външна политика на българския държавен глава. Заедно с бизнес делегации той ще пътува до Виетнам, Германия и Унгария. Общо 12 са потвърдените визити на президента в чужбина до момента, обобщиха от "Дондуков" 2.