Вътрешният министър Цветлин Йовчев изрази недоумение по няколко точки след частичното вето на президента върху Закона за актуализация на държавния бюджет за 2013 година. прогнозира, че след него ще се промени профилът на протестиращите.

Йовчев се оказа неразбрал как може да бъде върната само част от текстовете, след като бюджетът представлява един счетоводен баланс на приходите и разходите и изваждането на нещо от него нарушава този баланс.

Изненада в него пък предизвикали твърдения в посока, че едва ли не са подценени възможностите на приходните агенции. "Ние имаме няколкократни констатации, че е силно надценена възможността за растеж на БВП – около два пъти. Приходните агенции не създават пари, те могат да събират данъци и такси от произведени и реализирани стоки и услуги. Ако такива стоки и услуги не са произведени тези пари просто ги няма, няма как да бъдат събрани", заяви Йовчев.

След това той каза, че "трябва да стане ясно откъде ще се намерят средствата за погасяване на този кредит". Според Цветлин Йовчев последиците ще бъдат такива, че няма да има възможност правителството да се разплати с бизнеса и по този начин най-много ще пострадат именно малките и средни предприятия.

Министърът обвърза миналото с бъдещето: "Защото преструктурираме бюджета и в резултат на това преструктуриране и наложените икономии, ние ще бъдем в състояние да направим така, че да харчим с по-ниски темпове отколкото до момента и да компенсираме част от тази бюджетна дупка, която намерих".

Според него след ветото може да се промени и профилът на протестиращите. Министърът отказа да коментира и дали по някакъв начин ветото не е търсен ефект, за да повлияе на протестите: "Защото нямам такава информация и такива доказателства, а хипотези не бих искал да коментирам".