Кметът на София Йорданка Фандъкова е най-одобряваният български политик през май. Според проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение 61% от българите имат доверие в управлението на столичния градоначалник. Фандъкова подкрепят 86 на сто от симпатизантите на ГЕРБ и близо 70 на сто от софиянци.

Втори в рейтинговата класация е президентът Росен Плевнелиев. Близо 54% от българите го подкрепят, което означава ръст от около 2 на сто в одобрението за него след официалното му посещение в САЩ през май.

Според анкетиращите положителните оценки за работата на Плевнелиев от началото на мандата му превишават отрицателните. Запитани как оценяват работата на държавния глава досега, една трета от българите дават отлични и много добри оценки, 25 на сто - добри, а 26 на сто - средни или слаби. Според социолозите критиките се дължат на „липса на самостоятелност”, демонстрирана според хората от Росен Плевнелиев.

Сред първите по доверие български политици се нарежда и премиерът Бойко Борисов – той обаче заема едва трета позиция в класацията. Половината българи одобряват работата му. 34 на сто оценяват положително едновременно работата на кабинета и на премиера. Малко повече - 38 на сто, не одобряват нито кабинета, нито премиера.

Снимка: Архив БГНЕС
Снимка: БГНЕС

След премиера класацията с „любимите” на българите политически фигури продължава с няколко министри – начело е вицепремиерът и шеф на МВР Цветан Цветанов (44,3%), следван от регионалния министър Лиляна Павлова (43,9%), земеделския - Мирослав Найденов (43,8%) и външния - Николай Младенов (41,9%).

С най-висок ръст на одобрение са новите членове на кабинета - Делян Добрев и Десислава Атанасова – с по 11%.

В първата десятка попадат още Меглена Кунева, Георги Първанов и вицепрезидентът Маргарита Попова.

И докато рейтингът на Цецка Цачева, председател на парламента, остава непроменен (30 на сто), този на червения лидер Сергей Станишев отбелязва ръст от 5% след конгреса на БСП. Така Станишев става най-одобряваният лидер на парламентарна група.

През май институцията с най-голямо доверие сред гражданите се оказва полицията - с одобрение от 49%. Като цяло правителството се харесва на 36 на сто от българите, а парламентът – на 25 на сто от тях.

Според данните на НЦИОМ, ако изборите се провеждаха през май, в парламента биха влезли ГЕРБ, БСП и ДПС. Подкрепата за трите партии възлиза съответно на 31,1%, 17,9% и 7%.

С рекордно високо доверие сред политиците остава и еврокомисрят по бедствията и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. Въпреки че нейната дейност не е на територията на страната и затова не влиза в топ десятката на НЦИОМ, тя получава много висока оценка от около 68 на сто от българските граждани.

Силна подкрепа бе изразена към Георгиева и в друга подобна класация от февруари, изготвена след проучване на Би Би Ес Ес Галъп. Тогава тя бе обявена за най-популярният български политик, следвана от Росен Плевнелиев и Бойко Борисов.

Проучването на НЦИОМ е проведено в периода 23-30 май 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в цялата страна.