Ден след като депутатът от ДПС Хамид Хамид показа неприличен жест към председателя на Сметната палата, bTV се опита да намери отговор на въпроса има ли норми за поведение на депутатите. Наказанията са разписани в правилника за работа на Народното събрание, като най-тежкото е отстраняване за 3 пленарни заседания. В момента Комисията по вероизповеданията и парламентарна етика пише етичен кодекс.

Хамид Хамид няма да получи дневните си надници, които са средно по 200 лв. Депутати или администрация могат да подават сигнали до етичната комисия, ако се засегнат колеги или се накърни институцията. Но нагрубяването трябва да е станало в района на Народното събрание. Оплакване засега в комисията срещу Хамид няма.

При по-леки провинения депутатите могат да отнесат забележка, порицание или да им се отнеме думата. От ГЕРБ призовават да спре със съскането и мяукането в пленарната зала.

Сега комисията се е заела с писане на закон за парлментарната етика на депепутатите. Според депутати в него трябва да залегнат и правила за това какви подаръци получават народните избранници. Преди да дойде в парламента, Александър Методиев от ДПС е чувал легенди за депутатските подаръци.

Последно комисията по парламентарна етика разгледа сигнал от граждани срещу атакиста Десислав Чукалов за показан неприличен жест срещу протестиращи. Днес депутатите обаче направиха друг жест, към дамите - зарадваха ги с цветя за 8 март.