Депутатите от Комисията по енергетика в парламента отхвърлиха предложеното от „Атака" преобразуване на електроразпределителните предприятия в дружества с преобладаващо държавно участие.

Опит да защити предизборно обещаната национализация на компаниите направи лидерът на националистите Волен Сидеров. „Предлагаме Народното събрание да възложи на правителството да вземе всички законови мерки, с които да върне в ръцете на държавата електроразпределителните дружества", заяви той.

„Албания прекрати лиценза на ЧЕЗ, Украйна предприема стъпки в тази посока", посочи като пример Сидеров, според когото има достатъчно основания лицензът да бъде отнет и в България. „Всяка държава си гони своя интерес, ако чешкият премиер отиде в Брюксел, за да защити ЧЕЗ, то и българският премиер трябва да отиде в Брюксел и да предостави аргументите за отнемането на лиценза на ЧЕЗ", настоя Волен Сидеров.

Отношение в дебата взе и депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев. „ЕРП-ата са естествени монополи, но потенциалните исковете, които могат да заведат тези дружества, при подобно решение, надхвърлят стойността, на която биха могли да се договорят дяловете им”, посочи той като контрааргумент на тезата на Сидеров.

„Може би, ако успеем да се обединим около текст, който не включва груби намеси на държавата, бихме били склонни да говорим по темата", допълни той, обръщайки се към „Атака".

„ЕРП-ата се държат към нас като потенциално виновни, фактите, че за един лев просрочена сметка спират тока, че събират такса за присъединяване и начисляват сметки на човек без потребление са достатъчни покажат, че техните действия в България ощетяват българските граждани”, коментира все пак Куюмджиев.

Според депутата държавата може да установи контрол над ЕРП-тата, като придобие мажоритарен дял от тях. „Има теоретична възможност за това, защото в момента световните пазари са много ниско и ако сме ги продали преди време за един милиард евро общо, може би сега можем да ги купим за 200 милиона евро или няколко пъти по-малко. Не знам. Теоретично говоря, не казвам, че ще го направим", заяви той.