ГЕРБ са склонни да направят ревизия в Изборния кодекс по тези промени, които провокират недоволство сред хората. Ако това беше правителство на ГЕРБ въобще нямаше да бъдат приети тези промени. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Той за пореден път се оплака, че партията му поема цялата тежест на решенията, които се вземат по искане на останалите партньори в управлението. Затова и цел на утрешните разговори с останалите партии във властта ще бъде всеки да защитава своите предложения.

По думите му, тези на Патриотичния фронт (сред които – задължителното гласуване и закриването на голямата част от секциите в чужбина) са били много ясно формулирани и те са искали от ГЕРБ да ги подкрепят.

„Това, което знам от колегата Цветанов - на срещите между коалиционните партньори и партиите, които подкрепят правителство, че всички са ги подкрепили. Въпреки, че те са болшинството изцяло срещу моето разбиране, ние, като отговорна партия, за стабилността и коалицията ги подкрепихме. Нека да бъдат така добри да си излязат и да си ги защитят пред обществото“, призова Борисов.

Премиерът каза също, че винаги е бил против задължителното гласуване. "Със страшна сила се разпространява, че задължаваме хората да гласуват. Това не е вярно", категорично отбеляза той. Борисов обясни също, че не е срещу социологическите проучвания, защото не ги четял и не му пречели.

По отношение на гласуването в чужбина, той отбеляза, че приетите сега текстове в Изборния кодекс удрят и по представителствата на ГЕРБ в Европа.

Реакции

Пред bTV лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че ограничаването на гласовете от Турция е въпрос от национален, а не от партиен интерес. 

От АБВ пък имат много изисквания към промените, за да продължат с подкрепата. “Напускане на коалицията означава оттегляне от изпълнителната власт, но аз вярвам че добрият разум ще надделее”, посочи Мариана Тодорова.

Реформаторите също са на ръба на бойкот. „Ние не сме женени за властта , така че ако нас не ни слушат и се е преформатирала коалицията и тя в е друг вариант да се съберем и да решим какво правим оттук нататък”, посочи Димитър Делчев.

А СДС - едни от най-лоялните в коалицията вече обясниха как са се объркали за секциите в чужбина. „Депутатите, които бяхме в зала съвсем умишлено гласувахме заради Турция текста такъв, какъвто е!”, каза Костадин Марков.