Има сили, които имат интерес от дестабилизация на България - без да смятам, че има някакви апокалиптични сценарии, се забелязват съзнателни опити за внушение и съзнателни усилия за дестабилизация. Примерите са с ЕРП-тата и внушенията за банките.

Това посочи финансовия министър Ивайло Калфин пред Дарик. Той визира двойните сметки, които десетки хиляди абонати на „Енерго-Про” получиха и които от енергодружеството обясниха със софтуерна грешка.

Освен това, през последните дни се появиха медийни публикации, според които голяма българска финансова институция има сериозни експозиции към свързани лица.

Горанов коментира още, че предложената от АИКБ продажба на миноритарни дялове в предприятия като БЕХ не е добра идея, защото няма да се получи добра цена.

Искаме евро, но не сме готови

„България ще въведе еврото, когато останалите в еврозоната се съгласят. Ние искаме това да стане веднага, но осъзнаваме, че не сме готови", подчерта Владислав Горанов.

„Заявих, че моля и ще настоявам партньорите - членки на еврозоната, да кажат на България какво очакват от нас като мерки, за да ни позволят в един средносрочен хоризонт - затова споменах и 2018 г., да направим първата стъпка и да влезем в ERM 2", добави той.

Според финансовия министър влизането в Шенген и еврозоната ще е изпитание за България „Необходими са мерки за подобряване конкурентоспособността на България - производителност на труда, икономически ръст и др. В същото време обаче имаме много малко мерки за борба с корупцията, много малко реално случващи се неща".

По думите му няма аргумент за скок на цените у нас при приемане на еврото.